Spoko, ja już się wyleczyłem z traktowania PTCG jako poważnej dziedziny sportowej, bo tu
nic nie przypomina takiej "poważnej" właśnie - np. "Ligi" nie są ligami, rankingi nie mają żadnego znaczenia i takie tam inne...
Ale WSZYSTKO to, co podałeś jako przykłady - ECC, te "Statesy, Citiesy i Regionalsy" - to dosyć duże turnieje które KTOŚ NAPRAWDĘ POWAŻNY prowadzi / monitoruje / zapewnia sale (często duże), z właściwą obsługą techniczną itd / pilnuje terminów, i cała masa innych tego typu zagadnień. Naprawdę masa, kompleksowe podejście do tematu, przez całe lata. Tysiące osób w tym pracują, sami zawodowcy od marketingu, reklamy, organizacji.
To jest fragment WIELKIEGO PRZEMYSŁU - rozrywkowego, ale przemysłu - a zatem o takie sprawy dbają FIRMY (tzw. "specjalistyczne" często), a nie jacyś "pojedynczy pasjonaci" (!!!).
Czujesz różnicę ?
Jak my się możemy z tym, co podałeś jako przykład (ba, jako WZÓR do naśladowania...) w
jakikolwiek sposób PORÓWNYWAĆ ?... Zupełnie nie ta skala, tu lata świetlne nas dzielą.
Tam wpisowe jest głównie po to, żeby uczestnicy mieli poczucie, że w czymś ważnym biorą udział (NAPRAWDĘ PO TO), bo "udział za darmo - to byłoby pewnie coś nieważnego", ale tak naprawdę to te FIRMY, które za tym wszystkim stoją, są w stanie SAME bez problemów za to wszystko, co tam powyżej wymieniłem, zapłacić. Bo to inwestycja jest - będą chętni na te turnieje, to będą kupować karty, tak w dużym uproszczeniu. Jak się chce mieć armię tych, co będą kupować te karty, to im trzeba (bo WARTO - z punktu widzenia PRODUCENTA KART) co jakiś czas jakiś turniej zrobić, bo to podtrzyma (!) ich zainteresowanie, nada temu sens itd. A bez takich turniejów - rynek tych kart upadnie.
Czysty żywy rynek, czysty kapitalizm. Nic ponadto. Zupełnie oczywiste relacje. Klasyka.
A u nas ?...
A u nas SAMI SOBIE MUSIMY wpierw wpłacić jakieś wpisowe, żeby coś potem za to dostać.
NIE MAMY SPONSORÓW, NIE STOJĄ ZA NAMI ŻADNE FIRMY. NIKOGO NIE INTERESUJEMY, bo jest nas o wiele za mało. Ostatnie OTP z tzw. "sponsorem instytucjonalnym" to było to w 2010 roku, kiedy Misiek tę firmę ze Szczecina, TM Toys (wydawcę "polskiego" DP1) namówił na
"wsparcie" naszego OTP. Ale teraz jest rok 2013 i już żadnej takiej firmy nie mamy...
McLer,
simply The Best
in every contest