Temat: Przygoda z Pokami po latach. Talia na solidny start!
Witam Serdecznie Wszystkich! Z góry przepraszam jesli mój post wydał się irytujący w kwesti moderatorowo/laikowej.
Na krótkim wstępie pozwole sobie powiedzieć że mam na imie Michał i prawdopodobnie (choć wcale nie pewnie) będe należeć do wiekowej mniejszosć gdyż mam 24 lata.
Dawno temu (Koniec lat 90 do pierwszej ćwiartki nowego wieku) namiętnie grałem/oglądałem/czytałem wszystko co związane było z pokemonami. Wczoraj podczas sprzątania znalazłem swój stary deck psychiczny na sabrinie i tak mnie to wzruszyło że chciałbym sobie wrócić do grania, gram sobie w tak zwanym miedzyczasie w konsolowe wersje ale karcianka to by było coś. Wobec tego mam kilka pytań. Liczyłem że "comeback" bedzie sprawiał tylko problem natury finansowej ale po wstepnym zapoznaniu się widzę że dawny skill jest zbyt archaiczny żeby przydał się do rozgrywki, a co dopiero do skompletowania decku. Wobec tego kilka pytań i prośba o odpowiedzi za które będę bardzo wdzięczny.
1. Najbardziej sympatyzuje z pokemonami psychicznymi i roślinnymi więc pewnie taki deck interesowałbym mnie najbardziej. Domyślam się że nie ma wiekszego sensu już mysleć o oldschoolowych pokemonach. Wobec tego w co uderzać najlepiej?
2. Nie wiem czy nadal obowiązują stare gatunki talii (Normal, stall, ditru etc.) ale chciałbym jakiś deck wymagający myslenia i pozwolający prowadzić efektowne/efektywne rozgrywki.
3. Czy jest sens kupować jakieś gotowe decki i potem próbować dokonywac upgradów czy raczej poszukać czegoś już skomponowanego rpzez graczy?
4. Tutaj bardziej rozmyslania ale wynika z nich pytanie. Teraz wychodzi seria XY i czy w zwiazku z tym wychodzi "na dniach" jakas nowa karciana seria? Może sie okazać że bedę musiał sie wstrzymać z kupnem bo nie bedzie sensu. Chciałbym być na czasie z graniem ale też mieć z kim pograć.
5. i tu pytanie poparte poprzednim. Jak to wyglada u nas w kraju? Na moim lokalnym poletku chyba nie ma juz ludzi którzy w to graja. Ale jestem często w Warszawie więc pewnie by się znalazła jakas grupa lduzi którzy słuzyliby radą i chcieliby pograć.
Odpowiedzi bym chciał otrzymywać na publicznym forum. Może przyda się to jakiemuś innemu poczatkującemu. Ale ewentualne privy oczywiście mile widziane. Jesli nasuna mi się jakieś pytania to pozwole sobie skrobnąć to i owo.
Pozdro.