Temat: [cotd] Karta Dnia 29.09.14. - Seismitoad EX
Chciałbym poznać wasze opinie na temat tej oto karty:
Nie lubię Item Locka. Lubię talie na ewolucjach, które muszą się rozłożyć, a od czasu wyrotowania Bebe's Search RR potrzebuję do tego Itemów. Niemożność zagrania moich kart to dla mnie jedna z najbardziej denerwujących rzeczy w grze. Jednak uważam, że w bloku BW Item Lock został bardzo dobrze pomyślany. Gothitelle EP była Stage 2 z przeciętnym atakiem, wyjście Mewtwo EX wyrzuciło ją na długi czas z mety, a Gothilocka dało się skontrować bo tak długo się rozkładał. Zebstrika NXD biła za niedużo obrażeń, miała ledwo 90 HP , zaś Dragonite PLF był ponownie Stage 2, którego wystawienie i naładowanie w drugiej turze graniczyło z cudem. No ale przejdźmy do karty.
Seismitoad jest EXem ze 180 HP. Drugi atak - Grenade Hammer robi 130 za 3, ale mało kto będzie go używać (!). Quaking Punch robi 30 za DCE i blokuje przeciwnikowi Trainery na następna turę. To oznacza w najgorszym przypadku, że grając przeciwko Seismitoadowi w najgorszym wypadku będziemy mieć jedną turę na granie Itemów i będzie to pierwsza tura. Moim zdaniem najgorsze w tej karcie jest to, że o ile blokowanie Itemów mogło być zaprojektowane przeciwko taliom na Big Basicach (utylizujących często HTL'e i Muscle Bandy), to najbardziej dostało się ewolucjom uzależnionym od Rare Candy i Ultra Balli. Przez to sama obecność tej karty w mecie zniechęca do grania ewolucji, na których talie są tańsze i przez to przystępniejsze dla nowych graczy. Przy braku szczęścia z dobieraniem kolejnych kart ewolucji z Supporterów Seismitoad w pojedynkę będzie w stanie wygrać mecz wybijając Basic Pokemony z 60-70 HP. Jako bonus polecam łatwość rozłożenia Item i Ability locka naraz z Garbodorem na ławce.
Zagrałem przeciwko tej karcie i byłem w szoku, z jaką łatwością cała strategia mojej talii została zduszona w zarodku. Ostatni raz Item Lock na Basicu został umieszczony na Spiritomb A i nienawidziłem tej karty całym sercem. I obawiam się, że skoro wraca nam DP-on, to w obecnej sytuacji jedynym ratunkiem dla ewolucji byłby Broken Time-Space PL.