Aaa zagrałem dziś Pyroarem to się wypowiem co do kilku kart:
- Startling Megaphone
Zastanawiałem się nad graniem go w 1 sztuce jednak porzuciłem pomysł. Dlaczego? Głównymi celami na megafonu w tym decku są Garbodor i Genesect EX z Gboosterem. Oba cele niestety najczęściej trzeba zabić a nie bawić się w skrobanie tooli. Pyroar jest o tyle specyficzny, że jego abilitki potrzebujemy w turze przeciwnika, więc odrzucanie toola spod garbośmiecia zazwyczaj nie daje nic, bo przeciwnik może dorzucić go sobie o ile się do niego dokopie. To właśnie po to w tym decku gra się 6+ kart wyciągających na aktywa. W większości przypadków megafon jest dead kartą, której nie chcemy widzieć z Na na 2.
-Lysandre's Trump Card PFO
Ta karta jest baardzo sytuacyjna i mi osobiście się nie widzi w tym decku. Jakoś specjalnie się nie combuje, wolałbym Pokemon Fan Club.
-Keldeo EX
Bez float stonów nie widzę go w tym decku. Wolałbym 4tego switcha.
-2 Charizardy EX
Zawsze uważałem, że ta karta robi bardziej za straszaka w early i finnishera w late game. Czy 2 są potrzebne? Nie wydaje mi się, wolałbym zastąpić jednago MewtwoEXem.
Co o rozważenia:
-Rowery+Rolki
Niestety tego combo nie zastąpisz Shauną. Zgodziliśmy się dziś z Kakelem, że są tury kiedy Pyroar potrzebuje bardzo dużo żeby się odegrać. Deck mielić trzeba jak najszybciej i jak najszybciej pozbywać się niepotrzebnych w danym matchupie kart.
-MewtwoEX
Długiej rozkminy nie trzeba. DCE=Mjutacz.
-Pokemon Fan Club
Nie grałem, bo nie miałem, ale jakbym miał to bym grał. 1-2 sztuki choć pewnie 1.
-Spiritomb LTR
Pomaga z VIRGINgenem i ogólnie jest spoczi. Niedoceniany atak i miodzio ability jeśli go zbenchować w odpowiednim momencie. Dobry wybór dla Pokemon Fan Cluba w późniejszej fazie gry.
-Computer Search
Zawsze byłem zwolennikiem CS-a ze względu na to, że jest bardziej agresywny. Do tego czuję komfort psychiczny grając combo Spiritomb + CS, bo zawsze mogę rzucić najpierw CS-a a dopiero zbenchować Spiritomba. Z dowsingiem nie zawsze może się to udać.
Ostatnia rozkmina choć nie wiem na ile można na niej polegać:
Dziś grałem tylko 2 Blacksmithy, bo więcej nie miałem. Obawiałem się, że to nie starczy przy powracających Enhanced Hammerach jednak dziś działały na styk. Zauważyłem, że rzadko kiedy jest czas na rzucenie Blacksmitha a bardzo często potrzeba czegoś więcej niż tylko 2 energii. Stawiam na dociąg w tym decku a akcelerację oszczędzam na late game. Moja linia supporterów + dociągu z dziś:
4 Juni
3 N
4 Rolki
2 Bicycle
2 Colress
2 Blacksmith
2 Lysandre
1/3 decku bez 1 karty, ale chyba tak niestety wypada w Pyroarach.
:::::::::::||"""\\::::://""\\ ::::::||"""\\.::::||:::||""\\ ::::|| :::::::::::
:::::::::::||:::://:::://::::::\\:::::||:::://:::::||:::||::::\\:::||::::::::::::
:::::::::::||::::\\::://====\\::::||::::\\ ::::||:::||:::://:::||::::::::::::
:::::::::::||__//://::::::::::::\\::||__//:::::||:::||_//:::::||::::::::::::