adriank1 napisał/a:Mam tylko właściwie jeszcze jedno pytanie - jak będzie rozstrzygana kolejność na miejscach 1-8?
Kolejność po swissie zadecyduje o układzie par w I rundzie Topów (tj. w ćwierćfinałach), na typowej już podczas OTP zasadzie:
1 z 8, 2 z 7, 3 z 6 i 4 z 5.
Zwycięzcy z poszczególnych par (każdy mecz do DWÓCH wygranych) spotkają się w półfinałach, w których zdobywca NAJLEPSZEGO (spośród tych czterech graczy, którzy tutaj awansują) miejsca po swissie zagra ze zdobywcą najgorszego (też spośród tych czterech, którzy tu awansują) miejsca po swissie, zaś pozostali dwaj gracze utworzą drugą parę.
No i potem finał oraz mecz o III miejsce, też oba do dwóch zwycięstw.
Natomiast przegrani w ćwierćfinale* też POWINNI grać nadal, o miejsca 5-8 właśnie.
Chodzi o to, żeby nie było sytuacji, że miejsca 5-8 będą "ex aequo" zajęte przez cztery osoby.
Można (MOŻNA) zrezygnować w ogóle z grania o miejsca 5-8 i przyznać je tym czterem graczom* zgodnie z kolejnością ich miejsc po swissie.
Lub można po prostu w pełni ANALOGICZNIE, jak o miejsca 1-4, zagrać wpierw takie jakby półfinały, a potem "finał o V miejsce" oraz mecz o VII miejsce.
W tym przypadku można się zgodzić, że już od uczestników tych spotkań będzie zależeć, czy zagrają do dwóch zwycięstw, czy też tylko jeden mecz. Jeśli OBAJ się zgodzą, to wtedy niech tak będzie, że tylko jeden.
Ale tutaj możecie się wypowiedzieć - TERAZ - jak wolelibyście to rozstrzygać, czy grą, czy też np. kolejnością po swissie (czyli bez grania o miejsca 5-8) - ?
Każdy wariant jest możliwy do akceptacji OPRÓCZ takiego, że miejsca 5-8 pozostaną bez rozstrzygniętej kolejności. To odpada.
Wiem, że dla niektórych z Was porażka w ćwierćfinale oznacza natychmiastowy spadek zainteresowania dalszą grą (choć to mało sportowe, moim zdaniem), no to TERAZ dajcie mi znać, jak chcecie tę kolejność 5-8 rozstrzygnąć.
- Cesarz Całodobowego Czatu, CCC MAKLOR von Psyduck I, Krejzi Organajzer
McLer,
simply The Best
in every contest