Temat: Raporty ze Śląska
6 kwietnia 2013
1. Banzail 5-1 (Hydreigon/Darkrai EX)
2. Adrian 5-1 (Mewtwo EX/Terrakion/Bouffalant/Stunfsk/Musharna, kolejność przypadkowa)
3. Shellaqdo 4-2 (Rayeels)
4. Lesiu 4-2 (Darkrai EX/Mewtwo EX/Terrakion)
5. Barti 3-3 (Zekrom EX)
6. Lokolin 3-3 (Zekrom EX)
7. Kosiarz 2-4 (Darkrai EX /Mewtwo EX/Zoroark)
8. Mongoł 2-4 (Fluffychomp/Terrakion)
9. Jameaz 2-4 (Speed Darkrai EX)
Turniej pełen niespodzianek... Talia którą przed turniejem w Krakowie pospiesznie poprawiałem Banzailowi, wybijając mu z głowy jego dziwactwa... Nagle zrobiła 9-2 w dwóch turniejach. Shellaqdo uczy się coraz mocniej naciskając nas Rayeelsem, a Jameaz który był moim faworytem... Wylądował na przeciwległym biegunie, a nie omieszkałem mu w tym pomóc.
Moja talia była składana na szybko i w dość... Dużych brakach materiałowych. Z resztą, zobaczcie sami poniżej
3x Mewtwo EX NXD
2x Terrakion NV
2x Stunfisk DGE
2x Bouffalant DGE
2x Munna BC
2x Musharna NXD
9x Fighting Energy
4x Double Coloress Energy
4x Professor Juniper BW
3x N NV
2x Colress PS
2x Bianca EP
2x Cheren EP
4x Switch BC
4x Ether PS
3x Exp. Share NXD
2x Super Scoop Up BW
2x Pokemon Catcher EP
2x Ultra Ball DEX
2x Pokedex BW
1x Escape Rope PS
1x Scramble Switch PS
Zadziwiające jak bez czterech catcherów, trzech Ultra Balli, Landorusów EX, Skyli, Tornadusów EX, HTL'i i Virbanków człowiek może kombinować. Finalnie okazało się, że Musharna którą znam już z Flygon/Dusknoir sprawdza się fantastycznie i człowiecze, jeśli grasz Big Basics i przynajmniej cztery switche to chociaż przetestuj 2-2. Zakochasz się w niej albo wyrzucisz :)
Raport:
Runda 1: Jameaz - win
Key Plays: Aktywny Stunfisk, u niego zewsząd Darkraie EX a na ławce dwa Terrakiony z Exp Sharami i jedną energią. Czego nie zrobi i tak finalnie przegra 3-6 - dobitne wykorzystanie braku Tool Scrapperów w większości talii, a raczej braku miejsca na nie.
Oczywiście w odwodzie był też Bouffalant, tak na wszelki wypadek.
Runda 2: Lesiu - win
Key Plays: Pięć pierwszych tur u Lesia to na zmianę brak Energii i Supportera - dość przekonująco wygrałem krótkiego Mewtwo wara, a po trafionych Etherach nawet nie miał co wystawiać darkraiów.
Runda 3: Banzail - win
Key Plays: Mecze z Banzailem zawsze idą mi łatwo nawet, gdy wygrywa turniej. Keldeo z trzema energiami w T3 już obijał mojego Terrakiona, ale dwie Musharny na Benchu spełniły zadanie - Ether, Scramble Switch i odpowiadam Mewtwo z sześcioma. Hydreigon z HTL'em po kilku turach w końcu go zabił, ale drugi Aggro-Mewtwo dopełnił dzieła. Aż dziwne, że moje walczące pokemony musiały tylko siedzieć na ławce i straszyć.
Runda 4: Barti - lose
Key Plays: Po pięciu turach miałem pustą rękę i ani jednego supportera w discardzie. Gdyby nie Munna przegrałbym przez donka. Wygrzebałem się później, ale dwa naładowane Zekromy EX i jeszcze Mewtwo to było już dla mnie za dużo.
Runda 5: Lokolin - win
Dość szybko wyłożył dwa Eelektriki i Zekroma BW na mojego Terrakiona. Bench był obsiany Mewtwo EX i Tornadusami EX. Miałem wybór - zabijać Zekroma albo rzucić Junipera na jednego z dwóch catcherów. Dwa razy zdecydowałem się zaryzykować i dwukrotnie się udało, raz po podparciu Pokedexem i Musharną. Po wyczyszczeniu ze stołu Eelektrików nie było już siły uderzeniowej więc wszedłem w tryb Aggro Mewtwo.
Runda 6: Kosiarz - win
Mewtwo na Mewtwo. Kosiarz podłożył darknesskę i spasował. Ja miałem DCE, pokedexa i dwa ethery... ale pokedex nie ujawnił żadnej energii, więc bardzo realny donk za 200 w T1 mi się nie udał. Uderzyłem więc za 120 i po chwili miałem 160 obrażeń na obu Mewtwo EX... Ale wpadł mi jeden Super Scoop Up, więc widmo zgarnięcia czterech nagród Darkraiem EX się oddaliło. Dojechałem do końca Stunfiskiem i Terrakionami.
Draft z ośmiu boosterów był... Po prostu słaby. Skyla, N, Flygon i Keldeo RH Hydro Pump to jedyne karty godne uwagi.