No dobra, ale patrzyłeś na rzeczy wystawione na ebayu czy sprzedane na ebayu (ebay posiada archiwum sprzedanych produktów)? Ja się nie znam na starych kartach, zresztą mało kto tu kolekcjonuje pierwszą edycję kart (większość z nas to gracze, którzy handlują kartami z ostatnich paru lat, żeby mieć czym grać), ale może ktoś taki jeszcze odezwie się w tym temacie. Wiem natomiast dwie rzeczy:
1) Karty które naprawdę chodzą po duże pieniądze są z pierwszej edycji Base Setu, nie z czwartej. Na dodatek te najdroższe zwykle są one oceniane najpierw przez amerykańską organizację PSA i wkładane przez nich w plastikową ramkę. I jeśli zobaczysz do archiwum ebaya, to przez ostatnie kilka dni Charizardy, które nie były z pierwszej edycji i nie miały magicznego napisu "PSA" w tytule chodziły po 30-40$. Te rzadsze faktycznie dobijają do 100-200$. Ale kolekcjonerzy-amatorzy, którzy stanowią główny rynek zbytu takich kart w Polsce nie przywiązują do czegoś takiego wagi, chcą mieć po prostu w klaserze Charizarda, stąd słyszysz od nas niższe ceny. Zresztą nawet jeśli chciałbyś wysłać do PSA swoje karty, nikt na tym forum nie byłby w stanie powiedzieć co i jak, nie ma po prostu u nas tak hardkorowych kolekcjonerów (a może po prostu nie jesteśmy Amerykanami).
2) Powstało dużo legend o super rzadkich kartach z Base Setu. Jest w nich ziarnko prawdy (pierwsza edycja, to co pisałem powyżej), ale ludzie zwykle czytają tak jak ty gdzieś w internecie, że ich Charizard jest wart tysiące, a potem się dziwią, że nikt nie chce go od nich kupić. Dobiega końca druga fala popularności Pokemonów spowodowana przez Pokemon GO w te wakacje i dużo ludzi odkopuje swoje karty, próbując zarobić na kartach przeleżanych w piwnicy czy pod łóżkiem. Nie wiedzą, ile są warte, słyszą legendy, efektem jest rozstrzał cenowy.
Tyle wiem, więc już raczej nie będę się więcej w tym temacie wypowiadał.
Mam nadzieję, że pomogłem.