Odp: Raporty ze Śląska
Macie jeszcze parowania z tego turnieju? Z chęcią zobaczyłbym ten turniej w rankingu elo
Karty Pokémon → Raporty z turniejów → Raporty ze Śląska
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Macie jeszcze parowania z tego turnieju? Z chęcią zobaczyłbym ten turniej w rankingu elo
Ktoś na pewno robił zdjęcie każdej tury
Adrian powinien mieć plik
Postaram się jutro wrzucić plik jak i poszczególne rundy na prośbę Adriana Pałetki.
BUMP:
Udało mi się połączyć dwie pieczenie na jednym ogniu. Może i tym razem wrócę do rankingu ELO?
https://ptcg.eu/elo/?page=tournament&tid=208
Tyle, że w tym roku minimalny turniej brany do rankingu będzie musiał mieć 6 osób.
Turniej w Galerii Katowickiej, 29 stycznia 2016:
1. Matilol 3-1 (Yveltal/ Garbodor/ Tauros GX)
2. Lesiu 3-1 (M Rayquaza EX)
3. Adriank1 2-2 (Volcanion)
4. Lokolin 2-2 (Yveltal / Zoroark / Tauros GX)
5. Kosiarz 0-4 (M Glalie EX / Zebstrika)
------------------------------------------
6. Dawid 0-0 (Greninja)
7. Kolega numer 2 0-0
Mieliśmy poza klasyfikacją dwójkę chłopaków którzy dopiero wchodzili w arkana i sparowali, ale karty znali świetnie - wnioskuję, że w PTCGO. Tak trzymać, zapraszamy znowu!
Zabawne, że wszystkim udało się oklikać Kosiarza, który zagrał tak genialną antymetą, że lepiej w sumie się trafić nie dało Zebstrika na Lokolina, Lesia i Matilola, Glalie na mnie. Na szczęście udało mi się coś zabić jako pierwszemu, a potem utrzymywać wymiany do końca, co pozwoliło mi wygrać o włos.
Lesiowi pomógł professor kukui - dwa razy podniósł obrażenia do magicznego numerku. Zabijaliśmy sobie coś od T1, jak to Volcanion na Quazę - ja mu shaymina, on mi małego volcaniona, ja jeszcze coś małego, on mi volcaniona EX'a, ja quazę, on mi drugiego volcaniona POPRZEDZONEGO N'EM na 1, miałem piłkę meczową ale dostałem z topa crap. Jeśli karcianka to tenis ziemny, to ta gra była jak ping pong - po 4 turach było już 6-5 dla Lesia.
Tego samego manewru spróbował Lokolin, ale na szczęście wyratowałem się Trainer's mailem z topa - Lysandre był jako czwarty z kolei. Chwile grozy z korzyścią dla mnie.
Z Matilolem podobnie jak z Pramawatem w Londynie - wyszedłem na prowadzenie 3-0, ale później duet Garbodor/Yveltal EX odciął mi prąd. Tak to jest, jak zabijesz naładowanego yveltala zamiast garbo, wygrasz bitwę ale przegrasz wojnę.
W nagrodach: 1 boosterek z evolutions do drafta. Electrode reverse holo i Dewgong.
Do następnego razu
Orzesze Ultimate Invitational 2017, 21 maja 2017
1. Inumaru 3-1-1 (10)
2. Piterr 2-2-1 (7)
3. Matilol 2-2-1 (7)
4. Kars 2-2-1 (7)
5. Adrian 1-1-3 (6)
6. Lokolin 1-3-1 (4)
Dziś to ja byłem człowiekiem remisem, gratulacje dla Inumaru Ze zrozumiałych względów nie podamy talii. Jako ciekawostkę powiem, że pierwszą grę przegrałem z Lokolinem rzucając dwa supportery w jednej turze, a potem zabrakło mi 30 obrażeń w terminacji żeby wygrać grę. Graliśmy BO3, 50 minut, z remisami.
Draft 8 boosterków: Tapu Koko GX, Choice Band, Aqua Patch, Field Blower. Umiarkowanie.
Do zobaczenia na OTP!
Rybnik Invitational 2017, 15.06.2017, każdy z każdym bo1, BREAKthrough-on + Burning Shadows
01. Kars 5/1 Lycanroc-GX (win: Matilol, Piterr, Kakel, Adriank1, Augustyn)
02. Adriank1 4/2 Volcanion-EX (win: Matilol, Inumaru, Kakel, Augustyn)
03. Augustyn 3/3 Metagross-GX (win: Inumaru, Piterr, Kakel)
04. Inumaru 3/3 Tapu Bulu-GX/Vikavolt (win: Kars, Matilol, Piterr)
05. Piterr 3/3 Zoroark BREAK/Umbreon-GX (win: Matilol, Kakel. Adriank1)
06. Kakel 2/4 Vikavolt-GX/Tapu Koko (win: Matilol, Inumaru)
07. Matilol 1/5 Darkrai-EX/Darkrai-GX (win: Augustyn)
Z drafta wziąłem Tapu Koko-GX Fullart. Raport będzie jak nie zapomnę i mi się zachce.
W sumie to świetny turniej, jeden z lepszych w tym roku
Jeśli ktoś zastanawia się nad wnioskami po rotacji, to...
1) Gra bez VS Seekera i Trainers' maili będzie... dziwna. Poważnie mówiąc, warto sobie poproxować nim przyjdzie rotacja, bo budowanie nowych decklist będzie obarczone nowymi problemami
2) Octillery BKT to będzie bestia. Absolutny MVP po rotacji w obecnie przewidywanym kształcie. A jak można to połączyć jeszcze z Brooklet Hillem to już w ogóle dobry prognostyk.
3) Że Guzma to będzie must havem w 3 lub 4 sztukach to chyba nikomu nie trzeba mówić.
4) Jeśli ktoś zastanawiał się czy combo Turtonator GX + Kiawe + Tapu Lele GX będzie dobre... to owszem, będzie.
5) Gwiazdą może być również Zoroark BREAK - za 1 energię zabija całą plejadę pokemonów.
6) Jeszcze moje prywatne przemyślenie. Uwaga na Vileplume Burning Shadows - hex maniac rotuje, a z solo plumem będzie ciężko taliom na basicach...
A, napiszę sobie taki skrótowy raporcik dwa tygodnie po Rybniku.
Lista:
Poki (14)
4x Rockruff P_SM
2x Lycanroc GX GRI
2x Lycanroc GX P_SM
2x Remoraid BKT
2x Octillery BKT
2x Tapu Lele GX GRI
Energie (12)
6x Fighting
4x Strong Energy FCO
2x Double Colorless Energy SM
Rzeczy (34)
4x Professor Sycamore STS
2x Mallow GRI
2x N FCO
1x Guzma
2x Brooklet Hill GRI
2x Scorched Earth FCO
3x Float Stone BKT
3x Choice Band GRI
4x Ultra Ball SM
3x Crushing Hammer SM
2x Field Blower GRI
2x Random Receiver FCO
2x Energy Loto GRI
1x Rescue Stretcher GRI
1x Super Rod BKT
Warto przypomnieć, że graliśmy w formacie BREAKthrough-Guardians Rising, więc kilka rozwiązań w rozpisce ma charakter mocno eksperymentalny. Prawie na pewno dałbym tutaj jeszcze ze dwa Enhanced Hammery, ale spodziewając się, czym mniej-więcej będą grać moi przeciwnicy, zrezygnowałem z nich.
Zostałem wielkim fanem Mallow. Chyba grałbym trzecią. Ta karta w połączeniu ze Scorched Earthem albo Abyssal Handem to jest kosmos. Brooklet Hill też cudownie pasuje tutaj, bo Rockruff i Remoraid.
Apropos - Rockruff promkowy, a nie setowy, bo możliwość walnięcia 60 za jedną energię w pierwszej turze to fajna rzecz (Strong Energy+Choice Band). Daleko fajniejsza niż blokada retreatu.
Dwa Field Blowery. Nie jeden, bo wszystko ma Abilitki i nie trzy, bo bez przesady.
Random Receiver w tej akurat talii jest ok - w przypadku dead drawu pogrąża mnie tylko Guzma, a więcej niż jednego nie potrzebuję, gdyż Bloothirsty Eyes. Zatem prawdopodobieństwo, że po Receiverze dostanę Sycamore'a, N'a lub Mallow, jest spore. W ogóle po wyrotowaniu Shaymina, Acro Bike'a i Trainers' Maila RR może się okazać zaskakująco spoko.
Energy Loto przeważnie leciał do discardu z Ultra Balla, ale raz czy dwa uratował mi skórę, a przeciwko Augiemu nawet wygrał grę, kiedy nie miałem innej opcji dokopania się do bodajże dabelki, a turę później przegrałbym. Do tego fajnie podpiera Scorched Eartha.
Stretcher i Super Rod to raczej takie no-brainery, ten drugi jest super zwłaszcza po Scorched Earthach.
Z gier pamiętam niewiele poza tym, że miałem sporo farta i pedalsko trafiłem w metę - trzy talie z sześciu miały weakness na Lycanroki (Zoroark, Vikavolt, Darkrai). W grze z Piterrem popełniłem niewiarygodny misplay, rzucając mu na pożarcie Octillery pod koniec gry, za co zostałem nagrodzony N'em zabójcą na 1. Wygrałem cudem - dzięki topdeckowi. Z Kakelem wygrałem, bo czegoś tam nie dobrał i zabijałem Grubbiny zanim którykolwiek ewoluował, chociaż jak rozmawialiśmy po grze, to stwierdził, że bardziej powinienem był się skupić na biciu w Tapu Koko, które rozrzucały po 20 we wszystko i w jakiś sposób robiły matmę, już nie pamiętam dokładnie. Z Matim było klasycznie - mnie talia chodziła, a jemu nie i Lycanroki waliły w Darkraje po jakieś chore liczby.
Adrian zaczął z Tapu Lele i od razu musiał rzucić drugą, żeby się rozłożyć. Miał kłopoty z dostarczaniem kolejnych Volcanionów-EX na stół (mimo Brooklet Hilla w pierwszej turze), bo je uporczywie wyciągałem z ławki, a jak nie, to przynajmniej energie zrzucałem. Fart, znowu. W grze z Augustynem nie dochodziły mi Choice Bandy, dzięki czemu nie byłem w stanie zabić żadnego Metagrossa Dangerous Rouge'iem na hita, a z kolei Augiemu nie dochodziły Max Potiony, więc w sumie wyrównany mecz. Wygrałem chyba głównie po podwójnym combo Mallow + Scorched, no i dzięki Energy Loto.
Tym sposobem przegrałem tylko z Inu, bo Tapu Bulu ma typ nie taki jak trzeba, a Inu wykręcił rozstaw życia. No bywa.
Sam turniej, jak można się było spodziewać po obsadzie i osobie Matiego w charakterze gospodarza, obfity w głupie żarty, memy i śmiech. Bawiłem się wspaniale, z niecierpliwością czekam na następny, etc.
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Karty Pokémon → Raporty z turniejów → Raporty ze Śląska
Forum wyszukiwarki omastar, odwiedź nas http://ptcg.eu/