Witaj na forum. Nie jestem ekspertem, ale sam kiedyś zaczynałem grać więc wiem, że fajnie jest uzyskać odpowiedzi na swoje pierwsze pytania, zwłaszcza jeżeli są sensowne i dobrze zbudowane. Powitanie w stylu "Cześć, jestem nowy. Zbudujcie mi tanią i zajebistą talię." od razu mnie odrzuca. Ty zasługujesz na jakiś feedback
Dromader napisał/a:1 Czy dzieje sie cos z pokemonami w okolicach poznania zwiazanego z pokemonami jakies turnieje,spotkania,grupa graczy??
Nie wiem jak to wygląda w samym Poznaniu, ale niedaleko (we Wrocławiu) działa grupa, która spotyka się w miarę regularnie. Śledź ich poczynania w odpowiednim podforum albo podbij bezpośrednio do Piterr'a.
Dromader napisał/a:2 Jak grac w pokemony wiem nauczylem sie tego w wersji online ale sa tez kwestie samego kolekcjonowania wiem ze karty są oznaczone ale jak te znaczki czytac oraz jak rozrozniac holo od reverse i ogolnie jakis link do poradniku dla nowych zbieraczy zebym wiedzial co trafilem;)
Jeżeli chodzi o aspekt kolekcjonerski to idąc od kart najbardziej popularnych rozróżniamy:
common (kółko),
uncommon (romb),
rare (gwiazda),
holo rare (tło obrazka jest holograficzne),
Ultra Rare - Odnosi się to do kart pokemonów Ex, które też są oznaczane gwiazdkami,
Full Art Ultra Rare,
Secret Rare - złote warianty niektórych kart z setu.
Oprócz tego karty common, uncommon oraz rare występują w wersjach reverse holo - cała karta jest foliowana, świeci się. Są one rozpatrywane jako rzadsze wersje.]
Cena kart w dużej mierze zależą od ich przydatności w grze. Karty Ultra i Secret rare potrafią sporo stać nawet jeżeli są niegrywalne.
Dromader napisał/a:3 Jak wyglada sprawa z samymi kartami one z czasem traca na wartosci czy wrecz przeciwnie i zyskuja bo nie wiem jak to wyglada z wymiana nowszych edycji na starsze
Generalna zasada jest taka, że karty raczej tracą na wartości wraz ze zmieniającym się formatem. Jest parę wyjątków ale na początek nie zawracałbym sobie nimi głowy. Dotyczą głównie formatu, którego nie gramy w Polsce - Expanded. U nas raczej gra się tylko standard
Dromader napisał/a:4.Oraz prosze o ogolne porady na start co warto kupowac gdzie szukac informacji o promocjach i innych bo np kiedy wychodzily w UK promocyjne karty pikachu to sie nie wyrobilem czy jest jakis FP czy cos podobnego co pisze o takich promocjach i okazjach ogolnie gdzie szukac takich info z gory dziekuje za pomoc w dolaczeniu do swiata Pokemon;)
Na początek dla poznania samej mechaniki jakiś starter nie jest zły. Jednakże jeżeli wiążesz swoją przyszłość z osiąganiem jakichś sukcesów na turniejach to zacząłbym śledzić uważnie talie, które pojawiają się na turniejach międzynarodowych. Budowanie własnej talii jest fajne ale jeżeli nie miałeś wcześniej styczności z innymi grami karcianymi to nie będzie to łatwe. Kopiowanie prosów zazwyczaj jest ok. Parę przykładowych talii w akcji możesz znaleźć na krakowskim kanale na youtube: Cracow Crew. Po przykładowe decklisty odsyłam na inne kanały, gdzie ludzie prezentują swoje osiągi na PTCG Online. Zazwyczaj pokazują też spis talii. Oglądając krakowskie filmy będziesz mieć jednak rozeznanie jakimi kartami gra się obecnie.
Musisz upatrzyć sobie styl gry i zacząć składać talię. Na chwilę obecną najbardziej efektywną talią przy jak najmniejszym wkładzie umiejętności jest Night March. Bardzo łatwo wyciągnąć 60-70% z tego decku, ale niestety niesamowicie dużo umiejętności wymaga uzyskanie 100%.
Pojedyncze karty możesz kupować tu na forum, na ebayu, allegro, na stronach takich jak: trollandtoad.com, shop.strikezoneonline.com, coolstuffinc.com, ccgcastle.com, chaoscards.co.uk i innych.
Dromader napisał/a:Milo tez by bylo gdyby ktos doswiadczony kto ma chec pomocy nowemu zostawil kontakt do siebie zebym mogl zadawac pytania gdy czegos nie wiem lub nie rozumiem wink
Odpowiedziałem na Twoje pytanie co niestety nie oznacza, że zrobiłem to z wielką chęcią (mam okropny charakter). Po prostu doszedłem do wniosku, że będę w stanie w miarę sensownie zaspokoić Twój pierwszy głód wiedzy i lepsza taka odpowiedź niż jakichś innych trolli z tego forum. Jeżeli w przyszłości będziesz miał jakieś pytania i nie znajdziesz nigdzie na nie odpowiedzi to zbierz je razem i wrzuć tu na forum a w ciągu 24h ktoś na pewno sensownie odpowie