Temat: [XY-on] Speed Latios
Aloha, chciałem się z wami podzielić deckiem, który ostatnio miałem przyjemność testować przy okazji krakowskich testów. Nie odniosłem poważniejszych sukcesów (no może z wyjątkiem wygranej w Bielsku-Białej), ale też nie grałem nim jeszcze żadnego turnieju w Krakowie.
Ale do rzeczy, oto decklist:
4 Latios EX ROS
3 M Latios EX ROS
3 Shaymin EX ROS
1 Hoopa EX AOR
2 Zubat PFO
2 Golbat PFO
2 Crobat PFO
4 Professor Sycamore XY
1 Professor Birch's Observations PCL
1 Lysandre AOR
1 AZ PFO
1 Hex Maniac AOR
4 Ultra Ball ROS
4 Latios Spirit Link ROS
3 Target Whistle (Team Flare Gear) PFO
4 VS Seeker ROS
3 Trainers' Mail AOR
2 Battle Compressor (Team Flare Gear) PFO
2 Mega Turbo ROS
1 Switch ROS
1 Sacred Ash FLF
4 Double Dragon Energy ROS
5 Psychic Energy XY
2 Water Energy XY
Deckiem gra mi się bardzo przyjemnie. jedyne zmiany które rozważyłbym w niedalekiej przyszłości to -1 gwizdek, +1 Mega turbo. W teorii dążymy do tego aby zabijać przeciwnikowi na benchu Shayminy Ex, potem wracać je gwizdkiem i ubijać jeszcze raz. Niestety nie zawsze się tak da i trzeba bić EXy przeciwnika na raty. W takiej sytuacji zaczynamy tracić wyścig na prize'y. W Bielsku bolał mnie zwłaszcza matchup z Mateuszem i jego deckiem Crobat/Wobbuffet/Gengar. W pierwszej grze postanowiłem olać Gengara i klepać małe pokemony wokół niego. Okazało się to być słabym pomysłem i już w dwóch następnych grach Gengar miał priorytet
Grając na talie posiadające Shayminy EX praktycznie już od 2 tury nawet przy przeciętnym podejściu mamy praktycznie gwarantowane 2 prize'y co turę. Nie wydaje mi się, żebym chciał grać tym deckiem na jakimś większym turnieju zagranicznym ze względu na problemy z dużymi EXami, ale kto wie
Jeżeli spodziewacie się dużo małych EXów na lokalnych turniejach to zdecydowanie jest deck, który może namieszać