Temat podróbek jest śliski, ale ostatnio się ich nie widuje prawie w ogóle. Szczególnie z obecnych setów. Przy zdobywaniu kart z zaufanych źródeł nie ma się czym martwić, a w przypadku wątpliwości - zapytać kogoś doświadczonego.
Nie wiem czy wiesz, ale ptcg.eu to wspaniała wyszukiwarka kart. Wchodzisz, klikasz 'pokaż obrazki' i już po lewej stronie masz rozwijaną listę kart z podziałem na formaty i bloki setów. Co prawda nie ma tam i BC-onu, ale wystarczy wyrzucić wszystkie sety z BW-on które są poniżej Boundaries Crossed. Przykładowo, blok XY to umowna nazwa setów, które wyszły po XY (akurat tutaj jest to podział na kolejne generacje pokemonów, od XY zaczyna się szósta "partia" nowych stworków").
Listę setów wydanych przez Nintendo można znaleźć na tej stronie:
http://www.pokemon.com/us/play-pokemon/about/card-dex/
Niestety nie została zaktualizowana do formatu BC-on, ale uwaga patrz wyżej.
"Starsze" sety typu base set pewnie tam nie figurują bo zostały wydane przez Wizard of the Coast, które potem straciło licencję. Ale ptcg.eu nadrabia ten brak, nie trzeba szukać daleko.
Nowe sety wychodzą średnio co 3 miesiące, a rotacja jest ogłaszana krótko po mistrzostwach świata w sierpniu - i wchodzi w życie zwykle na początku września. W większości przypadków rotowanie to dobry pomysł, bo trainery są coraz słabsze, a pokemony coraz potężniejsze - zwykle połączenie starych trainerów i nowych pokemonów daje dużo lepsze wyniki niż w talii formatowej. Oczywiście - nie zawsze, ale przyjęło się, żeby rotować mniej więcej jak na świecie.
W praktyce rotacja w Polsce to okres czasu i gdzieś około grudnia mozna ząłożyć, że cały kraj przystosował się do nowych warunków.
Może Ci wydawać się, że forum jest trochę 'martwe', ale cała fura tematów jest poruszana na spotkaniach, turniejach i na shoutboxie, więc to tylko złudzenie. Pisz, jeśli tylko uznasz, że masz coś ciekawego do powiedzenia - tematy to też integralna część forum
Mam nadzieję, że pomogłem