1 (edytowany przez adriank1 2014-09-05 14:41:15)

Temat: Zmiany zasad na oficjalnych turniejach (W szczególności dla Piterra)

Najważniejsze zmiany na dzień 3 września 2014:

- zakaz nieautoryzowanej sprzedaży czegokolwiek w miejscu gry. Uwaga na trejdy w których skład wchodzi kasa, bo ktoś może to podciągnąć.
- w pełni dopuszczony Double Sleeving - podwójna koszulka na kartę (sędzia już nie musi wyrażać zgody)
- można oferować przeciwnikowi poddanie się bez otrzymywania za to żadnych korzyści (pewnie dopisano po piłkarskim meczu Legia - Celtic), ale zabronione jest sugerowanie tego samego drugiej stronie.
- nadal zabronione jest wszelkie losowe rozstrzyganie wyniku meczu. Kamień/Nożyce/Papier również uznano (pierwszy raz w oficjalnym dokumencie) za losowe rozstrzygnięcie mimo, że zawiera minimalny odsetek umiejętności.

- KARA ZA NIEROZDANIE PRIZÓW ZALEŻY TERAZ OD LICZBY PRZESZUKAŃ TALII DO MOMENTU ZAUWAŻENIA WYKROCZENIA!!

0 szukań - warning
1 szukanie - prize card
2 szukania - prize card albo multiple prize card, jeśli sędzia tak orzecze

Oznacza to, że niewyłożenie nagród przy trzech przeszukiwaniach decków, a to może zdarzyć się już w pierwszej turze, może oznaczać GAME LOSS. A już na pewno 3 prizy w tył, bo logika podpowiada, że wszystkie akurat mogły się sprizować.

2

Odp: Zmiany zasad na oficjalnych turniejach (W szczególności dla Piterra)

Dziala tutaj kod 'you', czy to wiadomosc kierowana bezposrednio do mnie? tongue
Zaraz, czyli na takim ECC MOZNA BYLO rozstrzygnac wynik meczu gra w R-P-S? ;-;
Nie wiedzialem tez o potrzebie zgody na double sleeving. Ale dobrze wiedziec (i tak juz tego nie robie, bo trudniej decka w lapie utrzymac, a i ilustracje mniej przejrzyste).
Nie rozumiem tylko, o co chodzi z tym poddaniem sie? Mozna zaoferowac przeciwnikowi poddanie sie, ale nie mozna mu tego sugerowac? O.o
A sprzedaz, hmm, zawsze mozna wyjsc na zewnatrz.

Obecna liczba Patratów: prawie 600 chyba, potem policzę

3

To wiadomość bezpośrednio do Ciebie, tak żeby DQ nie dostać tongue

RPS nie mógł być używany wcześniej, ale gracze sprzeczali się, że np. gra do kilku zwycięstw posiada już element skilla - oficjalny dokument zaprzecza tym doniesieniom.

Tak, na double sleeving każdorazowo była potrzebna zgoda sędziego. Argumentacja była taka, że np. wewnętrzne koszulki mogły być innej grubości... ale trudno zrobić to standardowymi metodami, więc przerzucono sprawdzanie tego na "dekczekistów"

No teraz możesz spytać przeciwnika czy chce żebyś poddał mu grę i czy mu to coś pomoże, ale nie możesz mu powiedzieć że ma się poddać bo masz lepsze tie-breakery ;p takie rzeczy

4

adriank1 napisał/a:

No teraz możesz spytać przeciwnika czy chce żebyś poddał mu grę i czy mu to coś pomoże, ale nie możesz mu powiedzieć że ma się poddać bo masz lepsze tie-breakery ;p takie rzeczy

Ja nawet nie wiedzialem, ze tak nie mozna bylo (z tym pierwszym). Czyli mam rozumiec, ze nie mozna wspomniec 'hmm, mam takie dobre tie breakery, fajnie, ze win daje mi gwarancje topki...'? Troche to bez sensu. Wymyslaja jakies glupoty, zeby sobie moc podyskwalifikowac bezbronnych graczy. sad

Obecna liczba Patratów: prawie 600 chyba, potem policzę

5

Cóż, legendarny już Jake Walvin z Wielkiej Brytanii dostał roczną dyskwalifikację tylko dlatego, że głośno wyraził swój sąd, że jedynie zwycięstwo w sąsiednim meczu daje topki jednemu z graczy, a remis jest wynikiem który nie premiuje nikogo.

Wydaje mi się, że najlepiej jest na turnieju po prostu zająć się sobą i każdą grę grać o zwycięstwo - tak robią najlepsi i to chyba właściwa droga.

6

O nie, a ja na OTP się spytałem na początku mojego meczu z Shunem, czy nie chce się poddać. Czyli łamałem zasady? sad

7

Zgadza się Kakel, myślę, że powinno Ci się zweryfikować wynik tego meczu na przegraną.

A nie, zaraz...

8

To byłoby śmieszne, gdyby nie to, że było to przy meczu w Swissie, który akurat wygrałem przy czym musiałem go wygrać, żeby wejść do Topek tongue .

9

Wygląda to wszystko tak, jakby mądrale z Unii Europejskiej wzięli się za te zasady...

McLer,
simply The Best
in every contest