Temat: [NXD-on] Rogue na Arnhem... Wolne rozmyślania, ogólny zarys
Catchery flipane, Arnhem za trzy miesiące... Skłoniło mnie to do rozmyślania nad pewną talią. Praktycznie jak się rozstawi, co wcale takie trudne teraz nie jest, nawet bez beachów, bo bench-sitterzy bezpieczni, to ma autowiny ze wszystkim poza Garbodorami i jakimiś Cofagrugusami, Chandelurami NVI. Przedstawiam Wam Crustle/Serperior/Reuniclus!
Pokemony (20):
2x Crustle BC
3x Dwebble P_MCD2
2x Snivy
1x Servine
2x Serperior LT
3x Solosis
1x Duosion
2x Reuniclus BW
2x Virizion EX PLB
1x Landorus EX BC
Energie (8):
5x Fighting
3x Grass
Trainery (33):
3x Colress
3x Juniper
4x N
4x Skyla
1x Dowsing Machine
4x Rare Candy
4x Level Ball
3x Ultra Ball
2x Super Rod
1x Energy Search
2x Float Stone
2x Tool Scrapper
--------------
Na ogół nie wahałbym się co do składania tej talii, gdyby nie 50 minut na BO3. Brzmi strasznie, będę musiał złożyć w realu (praktycznie wszystko, czego mi brakuje mogę zdobyć/pożyczyć, w najgorszym wypadku sproxować) i grać jak najwięcej właśnie w tym jasno określonym celu. Będę musiał się ograć z talią, żeby szybko grać, również szybciej tasować. Nie chciałbym skończyć z 0-0-X. Jak nie wyjdzie z szybkością, to rzucam to i składam jakieś Victini EX/w. wszystkie kontry.
Zamysł jest prosty, wystawić w pierwszej kolejności Crustla z Reuniclusem, potem Serperior równie ważny, ale nie niezbędny w pierwszych kilku turach, i jeśli przeciwnik gra HTLe/Gothilockiem/czymkolwiek na specjalnych kondycjach wystawić również Viriziona EX i dodać [G] pod Crustla (jeśli to hammertime, to nawet więcej zielonych). Crustle atakuje, Reuniclus przesuwa counterki po 1-2 na wszystko w grze, Serperior w dwie tury wszystkiego się pozbywa. Virizion na poison/burn/cokolwiek, Landorus na rzeczy, które i tak nie robią OHKO, bo solidniejszy damage zadaje, no i też głównie po to, żeby przyspieszyć grę, gdyby nie terminacja, to bym go nie grał. Również niespodziewany Hammerhead potrafi powstrzymać upartych ludzi retreatujących wszystko na bencha. Jeśli problem będzie się powtarzał, rozważam wrzucenie 1-0-1 Dusknoira BC.
Tej decklisty jeszcze nie testowałem, jest tylko próbna, gram tylko na PTCGO uboższą wersją z Rock Guardem jako Ace Speciem, bez Virizionów i Lando. I póki co trudno powiedzieć, jak szybko chodzi, przesunięcie 8-9 counterków z Crustla zajmuje bardzo dużo czasu na PTCGO, przeciwnicy poddają po 1-3 tury po rozstawieniu locka.
Opinie i wskazówki mile widziane.