1

Temat: Podglądanie kart na topie.

Sytuacja wygląda tak. Gracz C gra przeciwko Graczowi powiedzmy S. Gracz S zaczyna grę, zagrywa co tam chce i rzuca N. Gracz C spogląda na wierzchnią kartę swojej talii, po czym wtasowuje rękę do talii, tak jak nakazuje N. Jeszcze nie miał okazji wykonać swojej tury, tak więc nie zna zawartości swojego decku.

Pytanie jest takie - czy to jest oszustwo (tak, banalne pytanie) oraz co grozi za takie przewinienie.

Dziękuję uprzejmie.

~Prawdziwy Shun

2

Odp: Podglądanie kart na topie.

Tez mnie to irytuje, rowniez czekam na odpowiedz. Wedlug niektorych osob to calkowicie fair i mozna tak robic.

3

Tak. To zdecydowanie jest nieprzepisowe zagranie. Nie chce mi się szukać teraz co za to grozi. Ale IMO nie ma różnicy czy zrobisz tak czy po prostu nagle zaczniesz oglądać swój deck.

4

Ja tu nie widzę problemu, a co zmienia oglądanie karty z wierzchu? Tak czy siak tasuje się talie i wykłada nowe karty, nie kminię...

5

Problem polega na tym, że nie znasz zawartości swojego decku, dopóki nie użyjesz jakieś karty szukającej. Nie wiesz, co masz w prize'ach. A decku nie wolno po prostu przeglądać.

6

Na przykład to, że wiesz, że masz SSa w decku i na pewniaka rzucasz po niego Skyle.

7

Jeżeli jeden gracz przejrzał już sobie deck to po rzuceniu mu N'a może sprawdzić top-deck?

[20:14] Kakel: ja byłem Trollem, co chyba nikogo tu nie dziwi ;p

8 (edytowany przez adriank1 2013-05-22 06:28:55)

Pelek napisał/a:

Jeżeli jeden gracz przejrzał już sobie deck to po rzuceniu mu N'a może sprawdzić top-deck?

Poprosimy o udowodnienie tego w zasadach.

Bo czasem mam wrażenie, że chyba gramy w dwie różne karcianki. Deck jest TAJNY i bez rzucenia karty która ma napis "Search" albo "Reveal" POZOSTAJE TAJNY.

A nawet po rzuceniu karty szukającej deck NADAL JEST TAJNY co łatwo można udowodnić rzucając np. pokemon communicationa chowając pokemona do decka i potem ultra ballem go nie znajdując.

Nie jestem profesorem więc nie będę się bawił czy ostrzeżenie ustne czy minor warning, ale w Tierze 2 z pewnością dałbym karę Prize Carda.

9

Zapamiętanie całego decku po jego jednym obejrzeniu to bardzo cenna umiejętność. Rozwiązuje to sporo problemów w późniejszej fazie gry, dlatego pomijając zasady, jestem na nie takim zachowaniom.

10

Jest to niedozwolone i byłoby karane. Zwłaszcza celowe, jeżeli przypadkiem ktoś zahaczy i spadnie karta z talii na podłogę, okej spoko, raz się zdarzyło. Nagminne oszustwo w ten sposób to kara prize'a, a potem 3 czy meczu jeżeli ktoś by tak zrobił 3 razy w ciągu gry.

NIE WOLNO przy wtasowywarkach przeglądać stanu talii. Często uczulam na to Reksia. To naleciałość z innych karcianek i to BARDZO zła.

7 miejsce ECC 2013
19 miejsce ECC 2014
Więcej grzechów nie pamiętam. Za wszystkie lock decki serdecznie dziękuję.

11

Qzin, jak dla mnie to te kary powinny się kumulować za takie zagrania nie w czasie meczu ale w czasie całego turnieju.

12

I owszem kumulują się wink. Ale co innego jak w ciągu kilku gier przypadkiem trącisz łokciem, a co innego jak w jednej wink.

Generalnie CELOWE podlądnięcie jest karalne imo. Czasami może jak obaj gracze chcą sprawdzić "co by szło" to jeszcze ich umowa. Ale z drugiej strony nie na poważnych i dużych turniejach wink.

7 miejsce ECC 2013
19 miejsce ECC 2014
Więcej grzechów nie pamiętam. Za wszystkie lock decki serdecznie dziękuję.