Temat: Casus praktyczny

Ręka:

Colress PS
Professor Juniper PLB
Shauna XY

Sytuacja:

Deck: 9 kart
Pokemonów w grze: 11

Aby wygrać należy dobrać dwie z trzech konkretnych kart znajdujących się w talii.

Która droga zapewnia największe szanse?

adriank1's Strona

Podziękowali za posta: keeshii

2

Odp: Casus praktyczny

+ pokaż spoiler

Hmm... zagrywając juniper jest szansa, że zostaną 2 karty potrzebne w decku.
Przy zagraniu Colressa sytuacja daje nam, że też zostaną 2 karty w decku (bo 9 poków na ławce) ale licząc na szczęście (bo nie wiem jak to naukowo określić) po przetasowaniu mamy większą szansę na dobranie 2 potrzebnych kart.

Więc moja odpowiedź: Colress

OTP 2016 Organizator
Online Tournaments Organizator

3

+ pokaż spoiler

Colress bo 9/11 to większe prawdopodobieństwo niż 7/9 z Juniperki smile o Shaunie nie wspominam

4

Och, dawno nie liczyłem niczego z prawdopodobieństwa, ale wyszło mi tak:

+ pokaż spoiler

Szansa na dokopanie się do tych dwóch kart:

colress = ((3 2)(8 7)+(3 3)(8 6)) / (11 9) = 94%
juniper = ((3 2)(6 5)+(3 3)(6 4)) / (9 7) = 91%
shauna = ((3 2)(8 3)+(3 3)(8 2)) / (11 5) = 42%

5

+ pokaż spoiler

Żeby stwierdzić, że Shauna jest tutaj gorsza od Colressa to niepotrzebna jest żadna matematyka. Pytanie czy Colress czy Juni. Zamiast policzyć prawdopodobieństwo wygranej policzymy prawdopodobieństwo przegranej, bo jest łatwiej. W obydwu przypadkach po zagraniu Supportera zostaną nam dwie karty w talii, więc przegrywamy, jeśli dwie z wygrywających nam się tam zapodzieją. Takich sytuacji jest 3. Zaś wszystkich losowań dwóch kart z n-kartowej talii jest n*(n-1)/2. Więc dla Juni mamy 9*8/2=36, dla Colressa 11*10/2=55. Prawdopodobieństwo przegranej dla Juni to 3/36, dla Colressa 3/55. 3/36>3/55, więc najlepszym wyborem jest Colress.

6

+ pokaż spoiler

Shauna - po wtasowaniu dobieramy 5 z 11 kart.
Juniper - dobieramy 7 z 9 kart.
Colress - dobieramy 9 z 11 kart.

Shauna odpada od razu.
I jest Juniper vs Colress. Colress dobiera większy procent talii po wtasowaniu ręki, ale za to dwie z kart, które wtasujemy to Juniper i Shauna, a przy Juniper mamy pewność, że ich nie dostaniemy. Przy Colressie karty, których potrzebujemy to 3/11, a przy Juniper 3/9. Czyli z Colressa dobieramy 9/11 talii, czyli większą część, niż przy Juni, z której dobierzemy aż 7/9, ale przy Juniper większą częścią całości są właśnie pożądane karty!
No właśnie, i co z tego, kiedy dotychczasowa wiedza nabyta na lekcjach matematyki uniemożliwia mi odnalezienie odpowiedniego wzoru. A szkoda, bo lubię prawdopodobieństwo, przynajmniej się czegoś nauczę. Czyli dalej próbuję na logikę.
No to spróbuję po prostu te liczby przez siebie pomnożyć (?), bo iloczyn większego prawdopodobieństwa powinien być analogicznie większy, niż mniejszego.
Juniper: 7/9*3/9 = 21/81
Colress: 9/11*3/11 = 27/121

Po sprowadzeniu do wspólnego mianownika mamy 2541/9801 dla Juniper i 2187/9801 dla Colressa.

Końcówki nie jestem pewny. Ale zaryzykuję stwierdzenia, że Juniper jest bardziej opłacalnym rozwiązaniem. Poza tym, kto by robił zagadkę, kiedy do odpowiedniej odpowiedzi wystarczyłoby stwierdzić, że 9/11 > 7/9? tongue Ale ja nie wiem. Zobaczymy.

Obecna liczba Patratów: prawie 600 chyba, potem policzę

7

Wszystkie wnioskowania były zasadniczo dobre, choć obliczenia Piterra nie były prawidłowe wraz z odpowiedzią.

+ pokaż spoiler

@Piterr - po co ktoś robiłby taką zagadkę? Ano po to, że jest nieintuicyjna. Większość Hamerykanów stwierdziła że lepiej rzucić Junipera, bo pozbywamy się w ten sposób niepotrzebnych kart i zmniejszamy liczbę kombinacji.

Rozwiązanie na logikę - żeby przegrać grę to dwie karty z trzech muszą zostać w decku. Zagranie colressa zmniejsza na to szansę, ponieważ zwiększa się prawdopodobieństwo że w talii zostanie któraś z kart którą przed chwilą wtasowaliśmy.

Proste?

adriank1's Strona

Podziękowali za posta: Piterr

8

+ pokaż spoiler

W finale OTP nie będę miał czasu na liczenie prawdopodobieństwa, tylko jak większość graczy podświadomie rzuce YOLO Juni, jak ma dojść do i tak dojdzie big_smile. Moja odpowiedź Juniper big_smile

I TYLE XD