Odp: Raporty z Warszawy
Turniej w Paradoxie 5.V.2014
Było nas pięciu (na pięciu zadeklarowanych, czyli chyba nieźle ). Lledwie zajeliśmy dwa stoły ? jeden w środku, drugi na zewnątrz. Chyba nadchodzi okres obowiązkowych wcześniejszych rezerwacji.
Zagraliśmy każdy z każdym, jeden mecz, bez limitu czasu.
1. vs Babidi (Aromatisse/Big Basics)
Jego Darkrai na mojego Jirachiego, a do brak supportera na handzie. Babidi podkłada energię i N. Niestety, nie doszło mu nic. U mnie Float stone, Vulpix, energia, oraz Skyla po Juniperkę. Na koniec zadaję mu burn. Babidi ciągnie, energia i pass. I wtedy doszło mi wszystko. HTL, Virbank, Bangle, Ninetales.
1 ? 0
Rewanż był o wiele bardziej wyrównany. Na dzieńdobry Babidi dał mi cofnąć missplay, w którym chciałem się skupić na Yveltalu na którym były prismy w trakcie gdzy Virizion EX sobie spokojnie siedziałna benchu. Nie pamiętak całęgo przebiegu, ale w końcu przegrałem 6 ? 3.
2. vs Shun (Virgen)
Vulpix na Viriziona, Shun zaczyna. Podkłąda energię pod aktywa, muscle band i pass. Niestety, trzymałem na ręcę mojego ulubionego EX'a. Victini trafił na bench, potem Level Ball > Jirachi > Skyla > Victory Piece. I jeszcze energia pod Vulpixa na retreat.
2 ? 0
Rewanż również był nieudany. Straciłem sporo tur czekając aż dojdzie Float by przesunąć mojego Keldeo (który już nieźle oberwał). A potem Shum miał z górki. Keldeo już miał 140, więc dwa megalo cannon przyniosły mu w supie 4 prizy. Zdjąłem mu jednego Viriziona, ale to było za mało.
3. vs Bye (Meta/Anty Meta)
Donk
3 ? 0
4. vs Amphi (Speed Yveltal)
Długi mecz ? start Victinim na (chyba) Yveltala. I niestety ? byłem zmuszony podpiąć pod niego Float Stone, co później bolało kiedy doszedł Victory Piece. Rzuciłem mu na pożarcie parę Munn, by się dobrze rozłożyć. Jednak największym problemem dla mnie było to, że już po moim drugim ataku w discardzie byłytrzy HTL i Shadow Triad. Na dodatek, Amphi wyszedł z Absolem i ubijając mnie miał ładny wgląd w zawartość mojej ręki (której stan był taki, że nawet Muszarna nie pomagała). W końcu, gdzy mi zostały dwa prize a mu jeden, wystawiłem Keldeo by przetrwać turę ? wtedy miałbym niezłą szansę na dociągnięcie tego, do potrzebowałem na wygranie. Amphi jednak przemielił wszystko, co miał, i zamienił Yveltala w Darkową i DCE w potworą, który leje za minimum 190.
3 ? 1
5. vs Kakel (Speed Yveltal)
Star Munną na Yveltala. Kakel wystavił Yveltala EX, Darkraia i Bouffalanta. Ja za do wystawiłem Vulpixa, Keldeo, i uśpiłem własną Munnę. Kakel zaczął więc spokojnie ładować Bouffera a ja rozkładałem swoją łąwkę. Wystawiłem również Musharnę, która była na tyle miła, żeby od razu zejść (gdyżsiedziała wciąż na aktywie). Odpowiedziałęm więc zadając 180 w Darkraia. I tak zaczeliśmy sięwymieniać ? Bouffalant (śmieszne ? gold braker + laserbank = 90 ) za Ninetales'a, aż do stanu 2 ? 3 (adv ja). I wtedy Kakel odpowiedział na odwiecznie pytanie ?YOLO czy nie YOLO? w niekożystny dla mnie sposów ? N-ując mnie do 2 kart, które dość mało wnosiły do mojego życia ? energia i vloat stone. Spasował, po czym ja podłożyłem energie pod Vulpixa, Floata pod Keldeo i przeszukałem Level ballem (który doszedł) deck ? miałem w nim wszystko, czego potrzebowałem, by wystawić kolejnego Ninetales'a. Spasowałęm, mając zero kart, jednak Kakel był zmuszony zagrać N'a. Zapełnił też swój bencz różnymi pokemonami, z których żaden nie był jednak Darkraiem. Co zabolało go nieco, bo po zdjęciu mi ninetales'a drugim atakiem małego Yveltala, wyrzucił tails. A z N'a doszedłmi Super Rod i Skyla. Wtaswałem Ninetales'y, wyszukałem Juni, i znów wystawiłem Keldeo jako tarczę. Tym razem zadziałało ? miał jedynie HLA, z którego sięobudziłem. W następniej kolejce doszło wszystko -Ninetales, Bangle, HTL, i heads
4 ? 1
Jak na ostatni draft z XY, to bogowie mogli się trochę bardziej postarać. Wziąłem Dugtrio, Babidi Muscle Band reverse, a o reszcie lepiej nie wspominać. Zakazano mi nawet poddania reszty draftu
Standingi post wyżej
Rundy:
1.
Shun - Amphi
Tojax - Babidi
Kakel - Bye
2.
Kakel - Amphi
Tojax - Shun
Babidi - Bye
3.
Babidi - Amphi