Temat: [NXD-on] Blastoise
Początkowo odrobinę zajarany nowym Blastoisem jestem w fazie testów i póki co wyszło mi coś takiego. Z chęcią wysłucham wszelkich mądrych (i tych niemądrych) podpowiedzi.
Pokemony [15]:
2x Blastoise EX XY
2x M Blastoise EX XY
3x Squirtle BC
1x Wartortle BC
3x Blastoise BC
1x Suicune PLB
3x Keldeo EX BC
Trainery [33]:
3x Professor Juniper PLB
2x N NV
2x Shauna XY
1x Colress PS
1x Cheren DEX
3x Skyla BC
1x Bicycle PS
3x Ultra Ball PLB
1x Heavy Ball NXD
3x Float Stone PLF
1x Muscle Band XY
1x Computer Search BC
2x Tool Scrapper DGE
1x Escape Rope PS
1x Max Potion EP
3x Rare Candy PLB
2x Superior Energy Retrieval PLF
1x Evosoda XY
1x Professor's Letter XY
Energie [12]:
11x Water Energy XY
1x Double Colorless Energy NXD
Uwagi:
- Nie mam tropical beach.
- Uczciwie mówiąc moje odczucia do tych pokemonów mega nie są już tak rzewne jak te kiedy nimi jeszcze nie zagrałem. Strata rundy na początku nie jest zbyt straszna. Dlatego dobrze jest wtedy właśnie wystawić M Blastoise'a, kiedy jeszcze nie mamy możliwości zaatakować. Często to się jednak nie udaje, bo musimy wystawić też normalnego Blastoise'a. W późniejszej fazie strata rundy przy atakach przeciwnika kosztuje już dużo więcej, ale da się to przeżyć (o tym później).
Deck ma też mnóstwo pozytywów. Jak już się uda uruchomić Mega Blastka to naprawdę ładnie potrafi przekosić stół przeciwnikowi. Ogromnym atutem jest zmiękczanie przeciwnikowi exów na ławce (jeśli nie posiada mr. mime'a). Dzięki temu dużo łatwiej potem Keldeo zdejmuje je na jednego hita. Zresztą sam M Blastek z muscle bandem ma potencjał, by exy ze 170 hp sprzątać w ten właśnie sposób.
Evosoda powoduje, że wrzuciłem jednego wartortle. Ktoś kto grał nagminnie stage 2 wie doskonale ile czasem trzeba się namęczyć by trafić odpowiednią konfigurację do ewolucji z rare candy. Oprócz tego pozwala ona znaleźć szybko M Blastoise'a w początkowej fazie gry. Inny nowum w tego typu deckach jest niewątpliwie max potion. Ano dlatego, że superior energy retrieval pozwala w łatwy sposób odzyskać energię zabraną w ten sposób i wrzucić ją spowrotem przy pomocy deluge.
-------------
Wady, zalety, nadzieje:
Wady:
- koszmarny problem z Virgenem i innymi taliami gdzie występuje Genesect (liczę, że XY2 z ogniem odrobinkę to zbalansuje);
- powolny rozstaw. Brak możliwości by zaatakować szybko przeciwnika. Nasi atakujący wchodzą dopiero w naszej 2/3 rundzie. Przy dużych obrażeniach od przeciwnika często można się już nie podnieść.
Zalety:
- ogromny potencjał w późniejszych fazach gry. SER, max potion, rush iny, błyskawiczne doładowania energii sprawiają, że jesteśmy w stanie przetrzymać wiele rund przy wymianach z przeciwnikiem;
- Suicine i 3 Keldeo ex, które przy rush inach potrafią zdobyć trochę czasu, by rozstawić machinę.
Nadzieje:
- kopanie po tyłku talii ognistych, jeśli staną się popularne;
- catcher w suporterze w XY2, który M Blastkowi będzie umożliwiał sprzątanie 2 exów w jednej rundzie.
Podsumowanie: Solidny deck, który daje wiele radości, jeśli nie gra się z Virgenem lub Genesectami u przeciwnika.