Temat: Dziwne "wartości" na kopertach z Trolla
Mam pilne pytanie do tych z Was, którzy kiedykolwiek sprowadzali karty z Trolla.
Otóż ostatnio spotkałem się z taką dziwną sytuacją, że na tej naklejce, którą oni dają na list, są podawane DWIE RÓŻNE (?!) wartości przesyłki. W dwóch kolejnych wierszach - w tym pierwszym jest prawdziwa, faktyczna TYCH KART, które są w środku, ale ta druga, w dolnym wierszu, i tuż pod tą pierwszą, jest DUŻO (!) większa i zupełnie nie ma nic wspólnego z tą zawartością. Jakaś taka "z kosmosu" jest...
Na przykład:
W wierszy pierwszym (tym wyżej), o nazwie "Trading Cards", jest podana - jako "value" - kwota 44,87 USD, i ona odpowiada zawartości (wartości kart w środku listu).
Ale w tym poniżej - gdzie z kolei pojawia się słowo "Totals" - jest podana, też jako "value" właśnie - kwota 187,68 USD (?!...). Serio, o ponad 140 USD WYŻSZA niż wartość przesyłki.
Ta druga jest - jak dla mnie - właśnie z kosmosu, ale nie w tym problem. Problem w tym, że nasze dzielne i czujne służby celne potrafią właśnie TĘ DRUGĄ uważać za wartość, a co za tym idzie dopominać się i o cło, i o VAT... Koszmarem jest zaś tłumaczenie takim oto "fachowcom", że taka "wartość", jak ta druga kwota, to tylko jakiś czysty absurd, bo oni widzą napis "Totals" i jakąś kwotę w USD i dla nich to już jest jasne i jednoznaczne...
Czy ktokolwiek z Was WIE, co to jest za kwota (ta druga, z wiersza "Totals") - ?
Skąd się to bierze, CO OZNACZA itd. - ???
Bo ona potrafi być względem tej pierwszej nawet w jeszcze bardziej absurdalnej relacji, ale zawsze jest od niej dużo wyższa... Jedyne co wiem, to to, że z wartością zawartości nie ma niczego wspólnego (poza tym, że jest duuuuużo wyższa od niej).
simply The Best
in every contest