Temat: Karciane akcesoria - co kupować by grało się lepiej!
Cześć. Jestem Mateusz urodziłem się w 199... a nie, nie o tym miałem pisać.
Otóż zakładam ten temat abyście mogli podzielić się z innymi jakie akcesoria do PTCG powinno się kupić aby nie rozwaliły się po dni. Zacznę troszkę o koszulkach.
Pewnie wiele osób gra w koszulkach z ilustracjami. No piękne są, ale chyba tylko do kolekcji albo na jeden sezon.
Szybkie ich niszczenia spowodowane jest tym, że ilustracja jest dodatkową warstwą folii przyklejonej do koszulki.
Oczywiście - jeżeli się odpowiednio przechowuje i tasuje karty w koszulkach nic się im nie stanie, ale powiedzcie mi.... kto na OTP miał czas, aby po każdym rzuconym Level Ballu albo po każdej rzuconej Skyli miał czas i chęć aby tasować swój deck na tak zwane "6 kupek"....? Oczywiście nie hejtuję w tym momencie koszulek z ilustracjami (bo niektóre są lepsze inne gorsze) tylko mówię jak jest. Teraz szybka opis koszulek, których używałem w ALL MY POKEMON LIVE:
1. Max Protection - Tomb King
Gdy je zamówiłem w necie tak z 2,5 roku temu nie wiedziałem, że........ będą takie holograficzne.
Ładnie rozpraszają światło, świetna sprawa. Niestety niszczą się z upływem czasu i folia schodzi.
2.Fantasy Flight Supply - White
Kupiłem je stosunkowo niedawno (tydzień przed OTP). Po co...? Nataku grał takimi na OTP 2012. Przeżyły OTP 2013, ale...
- Przez to, że nie są chropowate zaczęły się strasznie sklejać pod wpływem potu na dłoniach. W pierwszej rundzie topów musiałem je rozdzielać.
- Też mają na sobie taką dodatkową folię, matową i przyjemną, która już leciutko zaczyna odchodzić.
- Miał takie same Nataku, są białe.... Dodaje im to zajebistości ;D (przejrzystość jest serio bardzo dobra).
3. Ultra Pro - Pro-Matte Red
Pamiętam to doskonale. Upalny sierpień 2011 rok... Mały sklepik z grami gdzieś w Gdyni.. Wtedy ujrzałem je poraz pierwszy...
Dobra, przejdźmy do konkretów. Ultra pro to chropowate koszulki. Większość z Was pewnie ich używa. Są jednolite, nie rozwarstwiają się (bo nie mają z czego). Naprawdę świetne koszulki, ale chciałbym zwrócić uwagę akurat na model PRO-MATTE. Są to te same koszulki Ultra Pro co np. te: aleeeee nie posiadają na opakowaniu takiego fajnego znaczku!!!!!!!!!
A tak poważnie, to nowe zwykłe Ultra Pro są idealnie przeźroczyste. Po prostu każda karta w nich krzyczy "Patrz jaka jestem piękna, graj mnie!!!!!" Niestety po kilku turniejach ta idealna szklana powłoka jest lekko zarysowana. Dlatego według mnie te koszulki są idealne do klasera, puszki - kolekcji.
Ultra Pro - Pro-Matte są ZAMGLONE.
Różnice:
- Nie odbijają praktycznie światła ( w sensie nie świeci Ci po oczach jak oglądasz filmiki z turniejów na które pada światło). (+)
- Nie widać na nich zarysowań. (+)
- Słabiej widać przez nie Hologram karty (-)
- Nie wyglądają okropnie nawet po upływie sporej ilości czasu (+)
Są to jedyne koszulki, którymi mógłbym grać nawet teraz mimo tego, że zakupione zostały 2,5 roku temu.
Dzięki za uwagę, tu macie filmik jakiegoś Pana, który pokazuje różnicę w Ultra Pro a Pro-Matte.
http://www.youtube.com/watch?v=sbvbcLFfRA4
Post będzie jeszcze uzupełniony.
Pozdrawiam, Shell.
+ Co do tych Ultra Pro Matte. Z tego co pamiętam to Matilol miał te same w DP-onie i gra nimi nadal. ;-)