1

Temat: Kolekcjonowanie :)

Po pierwsze chciałbym podziękować użytkownikowi Kakel z forum isa.pl za polecenie mi tego właśnie forum

Założyłem na isie temat ale forum opustoszało i nikt nie udzielił mi odpowiedzi na moje pytania więc proszę o pomoc was.

Tak więc po baardzo długim okresie przerwy chciałbym wrócić do tej wspaniałej karcianki, głównym aspektem bedzie kolekcjonerstwo i jesli bede miał na tyle powtórek tych samych kart to wtedy złoże też jakąś talie do gry, ale na razie skupmy sie na kolekcjonowaniu. Wiem że było wiele podobnych tematów lecz w żadnym nie otrzymałem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania a mianowicie:

Pamiętam jak mając 12-13 lat zbierałem karty pokemon wtedy były to karty z setu basic, jungle i chyba fosil. Jeden znajomy miał kartę Alakazama i wtedy wszystkie inne dzieciaki zastanawiały sie skad kumpel posiada te karte jednym słowem był to rarytas w tamtych czasach a teraz widze w filmach na youtubie jak ludzie wyciągają z boosterkow same legendy i nie robi na nich to najmniejszego wrażenia.... Czy teraz jak chce powrócić do kolekcjonowania jest to w ogóle warte świeczki ? Czy teraz są jeszcze jakieś rzadkie karty ? które naprawde ciężko zdobyć ? Tak jak pisałem wtedy głupi alakazam zrobil tyle zamieszania i wprowadził tyle emocji. Kolejne pytanie to z jakiech setów kolekcjonować karty ? wiem że raczej serie basic ciężko teraz kupić gdziekolwiek, i czy możecie mi napisać co to są te karty holo, lvl ex,, te błyszczące , i jakie to ma znacenie jesli chodzi o rzadkość karty ? A i dodam że może jest to dziwne troche ale interesuja mnie karty tylko w stanie idealnym i czy możece polecić mi jakis sklep gdzie można kupić karty właśnie w takim stanie ? Taki już mam mały fetysz że karty muszą wyglądać jak dopiero wyciągnięte z boosterków smile A co do sklepu to fajnie aby byl to polski sklep , wiem ze jest troll ale tam pewnie wysyłka kart kosztuje sporo. Z góry dziękuje za pomoc jeśli coś jest dla was niezrozumiałe to postaram sie lepiej sprecyzować moje pytania smile

2

Odp: Kolekcjonowanie :)

Witaj.

amiętam jak mając 12-13 lat zbierałem karty pokemon wtedy były to karty z setu basic, jungle i chyba fosil. Jeden znajomy miał kartę Alakazama i wtedy wszystkie inne dzieciaki zastanawiały sie skad kumpel posiada te karte jednym słowem był to rarytas w tamtych czasach a teraz widze w filmach na youtubie jak ludzie wyciągają z boosterkow same legendy i nie robi na nich to najmniejszego wrażenia.... Czy teraz jak chce powrócić do kolekcjonowania jest to w ogóle warte świeczki ? Czy teraz są jeszcze jakieś rzadkie karty ? które naprawde ciężko zdobyć ? Tak jak pisałem wtedy głupi alakazam zrobil tyle zamieszania i wprowadził tyle emocji.

To nie do końca tak. Jest wiele kart, które są bardzo trudne do trafienia, głównie Full Arty, czyli karty z ilustracją na całą kartę ze specyficzną fakturą, np. Articuno EX PS, pokemony shiny (mają inne kolory niż ich zwykła wersja i również nietypową fakturę), np. Zoroark NXD, są one tzw. Secret Rare, ich numery edycji są większe, niż podstawowa liczba kart w dodatku, np. nr 111/109, a także EXy, czyli silniejsze pokemony, których mechanika trochę inaczej wygląda, są całe błyszczące, ale gładkie, bez faktur, np. Darkrai EX DEX. W najnowszym dodatku - Legendary Treasures wyszły też dwie złote karty, najrzadsze z dodatku. klik. Także rzadkich kart do kolekcjonowania jest naprawdę sporo, jest to bardzo trudne wyzwanie. Co do "szału" przy trafieniu Alakazama, a filmików na YouTube z nowymi kartami. Polski dwunastolatek dziesięć lat temu (e tam 10 lat temu, teraz też) dysponował trochę mniejszymi funduszami na karty, niż dorosły, pracujący Amerykanin, który już trochę te karty zbiera, trochę już ich widział, trochę ich nakupował i otwiera za jednym zamachem 40 boosterów. Wie, że dużo rzadkich i cennych rzeczy trafi (no właśnie, cennych, teraz też niektórzy kupują tylko po to, żeby karty sprzedać na sztuki, więc nie cieszą się z byle holki) i nie jest to nic nadzwyczajnego. Wtedy też nie było internetu i nie można było zamówić karty z drugiego krańca świata dwoma kliknięciami na internecie, takim końcem świata i najrzadszą kartą było to, co się koledze z podwórka trafiło. wink

Sklep - isa.pl, albo lokalne w Warszawie, Wrocławiu, Krakowie, Białymstoku.

Rodzaje kart - Full Art wyjaśniłem, EX wyjaśniłem, Shiny wyjaśniłem, Holo to karta z świecącym tłem na ilustracji, były od początku istnienia karcianki, Lvl. Xy były rzadsze i miały typową mechanikę, ale przestały wychodzić kilka lat temu, exy to pierwowzory EXów, jeszcze przed Lvl. Xami, karty Legend i Prime też sprzed kilku lat.

Które edycje zbierać - imo najlepiej najnowsze. W lutym wychodzi edycja z najnowszej generacji pokemon, chyba dobra okazja, żeby zacząć kolekcjonowanie. wink

Obecna liczba Patratów: prawie 600 chyba, potem policzę

3

Hej, cieszę się, że nas znalazłeś smile . Piterr wszystko całkiem dobrze wytłumaczył. Od siebie dodam, że jeżeli szukasz kart na sztuki w bardzo dobrym stanie to polecam użytkownika best_produkt na allegro - kupowałem u niego nieraz i nigdy nie miałem zastrzeżeń do stanu karty smile . Tylko radzę uważać na ceny - czasem trafi się okazja, czasem można przepłacić (niektóre karty, które gracze sprzedadzą ci za 3-4 złote tam potrafią kosztować 7-9).

Zmniejszenie "szału" spowodował też rozwój internetu przez ostatnie 10 lat - teraz skany wszystkich kart z setu da się bez problemu znaleźć w dniu premiery.

4

Dzięki chłopaki za pomoc, myślę że nie wytrzymam do lutego i zaczne zbierać już teraz, tylko przeglądając karty chyba z bloku black&white bodajże zauważyłem karty które strasznie mi sie nie podobaja a mianowicie charizard typu elektrycznego lub seadra typu ognistego.... czemu wodny pokemon jest typu ognistego... to jakiś błąd czy może taki był zamysł autorów ? Jeśli tak to czym to jest spowodowane i dlaczego tak mieszają ?

5

Chyba nie z bloku black and white a z serii EX tongue Były swego czasu w paru setach tej serii tzw. pokemony delta, które miały niestandardowy typ (a nawet i czasami 2 typy - ot taki stalowo ognisty Kingler tongue). Takie dość ciekawe urozmaicenie jak dla mnie.

6

Dzieki Schen, masz racje możliwe że to nie były karty z tego bloku, kurcze ja to teraz jestem 100 lat za murzynami jeśli chodzi o karcianke... teraz jak chce wrócić to wszystko jest takie nowe, przez co niezrozumiałe, dużo więcej możliwości. Teraz tylko zostało mi czekać na wypłate i przesrać jej połowę na karty smile. Jeszcze jedno nie wiecie może czy jest możliwość dostania darmowych boosterków za jakiś kod lub udział w jakimś evencie ? Wiem że kiedyś była taka możliwość i były rozdawane boostery i to nie tylko z pokemonow. Można się jeszcze z czymś takim spotkać ?