1 (edytowany przez Piterr 2013-10-25 18:17:09)

Temat: [NXD-on] Suicune/Archeops

Dziś tak sobie myślałem. I wymyśliłem. Czy dobre? Nie wiem. Czy testowałem? Nie. Decklista czysto teoretyczna. Zapraszam do dyskusji i rzucania pomysłów, może uda nam się ulepszyć tę koncepcję. smile

Pokemony (11):
4x Suicune PLB
4x Archen PLB
2x Archeops DEX
1x Keldeo EX BC

Energie (9):
4x DCE
5x Water

Trainery (40):
4x Professor Juniper
4x N
3x Skyla
2x Colress
(13)

4x Plume Fossil
4x Ultra Ball
2x Level Ball
4x First Ticket
3x Float Stone
3x Silver Mirror
1x Silver Bangle
2x Catcher
1x Super Rod
1x Energy Search
1x Tool Scrapper

1x Dowsing Machine
(27)

Jeszcze bym Bangla jednego przynajmniej chciał zmieścić, wydaje się być w Suicunach staplem, ale nie mam za bardzo pomysłu, za co. Może ten Tool Scrapper nie jest potrzebny?

Talia opiera się na prostym kontrowaniu innych talii - szybki Archeops na ewolucje, Suicuny na EXy, Mirrory na Kyuremy głównie.

Obecna liczba Patratów: prawie 600 chyba, potem policzę

2

Odp: [NXD-on] Suicune/Archeops

Dostać może po tyłku od Garbodorów, zależnie od gracza =P. No ale w sumie patrząc przez pryzmat tego że wszędzie grają albo exy, albo prawie same exy to nie jest to zły pomysł. Rayeelsów już nie ma, mało jest nie exowych basiców którymi ludzie się biją, najgroźniejszy paradoksalnie dla tej talii byłby Toolbox ;D

7 miejsce ECC 2013
19 miejsce ECC 2014
Więcej grzechów nie pamiętam. Za wszystkie lock decki serdecznie dziękuję.

3

Pietrr, wiesz, nienawidzę Cię. Spaliłeś właśnie mój pomysł na Białystok tongue

Ogólnie ttestowałem deck na PTCGO dopóki program mi się nie popsuł na dobre neutral Nawet z catcherami sprawia całkiem dużo problemów całej mecie (można pominąć fakt, że archeops NV nie jest uznany za legalny na PTCGO tongue ), ale radzi sobie nawet z deckami 4x Junk Arm smile

Mam jednak inne podejście:

4x Suicune PLB
4x Archen PLB
2x Archeops NV
3x Aerodactyl DEX
1x Mr. Mime PLF

4x Ultra Ball DEX
3x Plume Fossil PLB
3x Silver Mirror PLB
3x Switch BC
2x Float Stone PLF
2x Super Rod NV
1x Old Amber Aerodactyl DEX
1x Tool Scrapper DGE

1x Dowsing Machine PS

2x Twist Mountain DEX

4x Professor Juniper PLB
4x N NV
3x Skyla BC
2x Caitlin PLB
1x Colress PS

6x Water Energy BW
4x Double Colorless Energy NXD

Ta lista jest już bardziej stworzona na nowe zasady. Generalnie robisz ze suicuna ścianę, i powoli ubijasz to co stoi przed nim tongue . Po wystawieniu dwóch aerodactyli EX-y są na dwa hity. Są jednak trzy problemy:
- Tool Scrapper DGE W plaźmie, z oczywistych powodów.
- Bouffalant DGE Zdjęcie go będzie Cię całkiem sporo kosztować, i ciągniesz tylko jednego priza. Rozważałem dorzyczenie czegoś fightingowego i blendki, ale nie chce dodawać specjalnych energii.
- Latias EX PLF Zupełna kontra. Jeżeli problem by się pojawił, to trzeba by dodać Kyurem (Plasma) PLF, jako alternatywny ataker.

Na razie deck działa lepiej z Cobalion EX PS zamiast suicunów. Jednak po erracie catchera ciężko będzie z nim coś wygrać.

Ale cieszę się, że nie jestem jedyną osobą, która pamięta o fossilach smile . Zobaczymy, jak nowe zasady wpłyną na ich grywalność. Nie wejdą raczej na Tier 1, ale stanowią fajną kontrę na metę.

4

No proszę, fajnie słyszeć, że ktoś to złożył i testował. smile
Tak, ostatnio myślałem sporo o Archeopsach, wydają się być fajną kartą, coś planuję złożyć na nich. Jak to sobie radzi przeciwko rzeczom typu Blastoise? Daje radę wystawić Archeopsa przed Blastoisem? Jak nie, to da się coś potem jeszcze ugrać? Nie lepiej Bangle zamiast Aerodactyla? Jak masz Bangla, to nie potrzebujesz Mirrora, bo Mirror i tak tylko na pokemony plasma, które nie są EXami.

5

Ja wychodzę z założenia, że liczy się bardziej gwarancja stworzenai ściany, niż uderznie tochę więcej w EX-y (które i tak nie będą na aktywie, bo przeciwnik będzie wystawiał normalne poki). Z Blastoisem grałem tylko raz, a że musiało być na unlimited, to niestety, w t2 junk armem przywrócił cukierka, który poszedł z juniperą sad Nie wiem, dopóki nie naprawią Archeopsa NV, to nie będzie można tak na prawdę powiedzieć.

6

Ja wychodzę z założenia, że liczy się bardziej gwarancja stworzenai ściany, niż uderznie tochę więcej w EX-y

Dlatego w tym grasz Aerodactyla? big_smile Na moje oko łatwiej dodać toola. Mirror tak naprawdę jest tylko na Kyuremy Plasma, nic poza tym. W każdym innym matchupie możesz dodać bez problemu Bangla i mieć exy na 2 hity z dodatkowym miejscem i upłynnieniem talii. Taka "ściana" w postaci mirrora jest niczym w matchupach innych niż Plasma. Ale to jak kto woli.
Zgłaszałeś może ten błąd na forum ptcgo? Dość szybko naprawiają bugi, jeśli nie ma na liście znanych bugów, to warto napisać. Sam chętnie też bym potestował. smile

7

Zdajecie sobie sprawę, że mocny deck na lokalną metę nie jest mocny na globalną? wink

Ja powiem, że fajne są te abilitki, ale jednak Genesect bije za 200 bez efektów, a się robi popularny. Tyle, że plus na niego jest taki, że nowe zasady go nieco spowalniają wink.

7 miejsce ECC 2013
19 miejsce ECC 2014

8

...po czym discarduje dwie energie i potrzebuje toola. Lokalną metę? Myślałem raczej o globalnej. Jak coś nie jest na ewolucjach, to zwykle jest na EXach. Darkrai, Keldeo, Genesect, Thundurus, Lugia, Virizion, Deoxys to EXy. Kyurem i Absol to pokemony Plasma. Garchomp, Garbodor, Blastoise i Drifblim to ewolucje. Z teoretycznego punktu widzenia talia ma słabe matchupy tylko z Bouffalantami, ToolBoxem, Terrakionami i Suicunami 50/50. Z praktycznego trudno będzie wyjść Archeopsem, zanim przeciwnik wyjdzie ewolucjami, nadążyć za dokładaniem Mirrorów po scrapperach i nie dać się Catcherom, ale talia wydaje się być ciekawa i fajna do gry; gdyby miała coś większego ugrać, już by to zrobiła.

9

Chciałbym tylko przypomnieć, że po wyjściu Plasma Blasta w Japonii właśnie deck Suicine/Terrakion zrobił drugie miejsce na regionalsach, także Qzin, ta ideja nie jest przypadkowa.

Deck bardzo mi się podoba, ale jako, że ostatnie 700 meczów w necie/realu rozegrałem Toolboxem to niestety nie potrafię ocenić obiektywnie jego siły (skrzywienie zawodowe?). Jak mówicie, że działa, to jestem szczęśliwy że jest miejsce na kreatywność w tej karciance smile

Powiem tylko z nielicznych doświadczeń grania z tym pomysłem, że ten deck po "drugiej stronie siatki" jest bardzo wolny + ma skłonność do crapowych rozdań i jeśli szybko się nie naładuje z popularnymi Darkraiami to jest... problem.

Wiem, że nigdy nie dostaliście takiego łomotu od Shuna jak ja, ale uważajcie - Sableye DEX jest o wiele silniejszym napastnikiem niż się wszystkim wydaje big_smile

10

Dodam, że nadal popularne są HTLe, którymi i tak mogą wam te poki ściągać wink. Darkrai ex zwykle ma kilka sabley'ów do wyciągania takowych wink.

Piterr w Krakowie Yoyo sobie nieźle poczyna tym Genesectem, a wcale nim nie gra jakoś wybitnie wink. Te 200 bez efektów są niezłe. Zwłaszcza jak od pierwszej tury ładujesz się virizionem. W przypadku zmian w zasadach fakt, ten deck ma szanse większe o jakieś 20% stawiam.

Archeopsa jak bardzo chciałem grać tak jakoś obecnie nie czuję ani jego potęgi, ani przydatności. RayEelsa nie ma, Hydreigon, Blastoise to jedyne na co by się go grało raczej nie licząc sporadycznie Klinklanga czy czegoś innego podobnego wink.

@Adrian Terrakion to karta wybitna, więc nie przeczę jak spotkał dużo Darkraiów to powymiatał wink.

7 miejsce ECC 2013
19 miejsce ECC 2014

11

Jak mówicie, że działa,

Niczego podobnego nie powiedziałem, jeszcze nie testowałem, a Tojax tylko na ptcgo w Unlimited, a wiadomo, że to trochę co innego jednak. hmm

Dodam, że nadal popularne są HTLe, którymi i tak mogą wam te poki ściągać wink. Darkrai ex zwykle ma kilka sabley'ów do wyciągania takowych wink.

Zdaję sobie sprawę z tego, dlatego w mojej rozpisce umieściłem Keldeo z Float Stone'ami. Do tego zarówno Keldeo jak i Suicune potrzebują tylko DCE i W, żeby takiego Sableye'a ściągnąć.

Jednak jak mówiłem, co z tego wyjdzie w praktyce - tego nie wiem. Skoro Archeops NVI jest nielegalny na PTCGO w Modified, shiny trudno zdobyć, a playtcg nie ma opcji, żeby położyć kartę na bottomie, to faktycznie trudno to testować.

12

Poza tym ViriSect może zawsze wtechować Tropiusa, który jest najmocniejszą kontrą na Suicuna w formacie. Ale odchodząc od tematu Genesectów - rodzi mi się w głowie następujące pytanie natury ogólnej: jak często jesteście w stanie wystawić Archeopsa w T2? Bo swoje talie na ewolucjach mam skonstruowane w ten sposób, żeby już choć jedno Stage 2 się pojawiło w drugiej turze na stole (i zwykle się udaje). A taki Garchomp/Empoleon, wspomagany chociażby Max Potionem mam wrażenie, że się po tej talii przejedzie (z drugiej strony Suicune ma je na dwa hity, więc kto wie?). Inna sprawa - obydwie wersje grają po 5 Basiców. Czy nie macie problemów z mulliganami? Talie na ewolucjach bardzo sobie chwalą każdą dodatkową kartę na początku gry - kto wie czy nie będzie to potrzebne Stage2 czy Rare Candy (czy Skyla wyszukująca jedno lub drugie). A nie zawsze zaczniecie grę z N'em na ręce tongue . To takie kilka moich uwag, myślę, że talia ma potencjał, ale przez mechanikę fossili może mieć skłonność do zacinania się w niektórych grach.

Ktoś wywołał Suicune/Terrakion: Artykuł twórcy tej talii przetłumaczony na angielski.

13

Pamiętam, kiedy testowałem archeopsy na początku mojej kariery, Durant/Archeops na PTCGO, i nawet bez nowego Archena ani Skyli, przy linii 4 Archen, 3 Archeops, 4 Plume fossil, 2 twist mountain, oraz kilka komunikacji, archen w T1 był prawie gwarantowany, a jeżeli przeżył, to Archeops w T2 jeszcze bardziej.
Nawet kiedy grałęm sobie moim (nieco ubogim) Twist Patrol na starych archenach przeciw Babidiemu, to dość często mi się udawało szybko wprowadzić blok.
Z nowymi jest jeszcze lepiej - ręka, którą trzeba dostać musi być taka zła, że żadna talia by z tego nie wyszła. Minimum to 14 supporterów, i nawet myślę nad wrzuceniem piętnastego (albo tropicala, ale portfel nie pozwala tongue). Ale konsystenca jest lepsza, niż mogło by się wydawać. Rozkład na prawdę działa. Jedyne pytanie, które pozostaje, to jak sobie radzi z aktualną metą.