Temat: Masa pytań od początkującego :)
Witam wszystkich, przez 6 lat grałem w karcianke WOW TCG lecz pare dni temu gra upadła więc szukam czegoś nowego, i powaznie sie zastanawiam nad zaczeciem gry w Pokemony.
W Bielsku-Białej widze ze ta gra zaczyna mieć coraz więcej zwolenników i graczy którzy równiez zaczynaja przygode z tymi kartonikami.
Jestem kapletnym laikiem jesli chodzi o ten system lecz mam sporo pytań zanim zaczne sie w to na powaznie bawic:
- jako że chciałbym zaczac od tali wmiare competetive - (mysle tutaj bardziej o T2 ew. T1 jezeli cena nie wyrwie mnie z butów) prosiłbym o polecenie czegos, oraz fajnie byłoby znac przedział cenowy tali na competetive lvlu zarówno tych z T1 jak i tych z T2 (nie mam tutaj na mysli 1 razowego zakupu pełnej tali tylko powolutku zrobić z jakiegoś np. zestawu poprzez wymiane/kupno kart tali competetiv - tak aby miec cały fun z tradowania itd.)
-jaka jest róznica miedy taliami które posiadają sporo pokemonów w tali a tymi które posiadaja ich mało ?
- jak zacząc gre ? a mianowicie polecane jest kupno starterów(w innych tcg najczesciej nie jest to dobre rozwiązanie jeśli ktos chce grac jak najszybciej na competetive lvl-u) czy lepszym wyborem jest kupno singli/innych zestawów (jak np.EX Tin Mewtwo - słysząłem ze to niezły chłopek, oraz jak byłem dzieciakiem to mi sie podobał i tak wsumie zostało do dziś ) ?
- czy da sie złożyc competetive deck do którego będe wstanie włozyć akurat te pokemony które mi sie podobają ?
mam na mysli tutaj np: szkielet tali któy będe mógł uzupełniac własnymi pokemonami np. tymi które mi sie podobaja ?
jesli tak to prosiłbym o jakieś propozycje (fajnie byłoby miec oparty deck na Mewtwo)
- czy jest jakis poradnik w którym jest opisane wszystko krok po kroku (miło byłoby w pl wersji) dotyczący różnego rodzaju zestawów/kartoników (które sa te syte a które to crap itd.)i żeczy z tym związanych + całe info jak zacząc przygode z PTCG ?
- gdzie moge znalesc cennik kartoników ?
- jak to wygląda z rotacjami (czyl co i jak) oraz słyszałem o czyms takim jak rotacja wsteczna co to takowego jest ?
- czy talie dzielą sie na rózne rodzaje jak np: aggro/control/mid range itd. ?
Wydaje mi sie ze na chwile obecną to wszystk pytania które chciałem zadac z góry dziękuje wszystkim za odpowiedzi (za wszelakie błędy przepraszam ale pisałem ten post o godz. 1.35 i nie miałem juz siły na sprawdzenie tekstu) Pozdrawiam.