1 (edytowany przez PiccoloFWK 2013-08-27 00:42:07)

Temat: Masa pytań od początkującego :)

Witam wszystkich, przez 6 lat grałem w karcianke WOW TCG lecz pare dni temu gra upadła więc szukam czegoś nowego, i powaznie sie zastanawiam nad zaczeciem gry w Pokemony.
W Bielsku-Białej widze ze ta gra zaczyna mieć coraz więcej zwolenników i graczy którzy równiez zaczynaja przygode z tymi kartonikami.

Jestem kapletnym laikiem jesli chodzi o ten system lecz mam sporo pytań zanim zaczne sie w to na powaznie bawic:

- jako że chciałbym zaczac od tali wmiare competetive - (mysle tutaj bardziej o T2 ew. T1 jezeli cena nie wyrwie mnie z butów) prosiłbym o polecenie czegos, oraz fajnie byłoby znac przedział cenowy tali na competetive lvlu zarówno tych z T1 jak i tych z T2 (nie mam tutaj na mysli 1 razowego zakupu pełnej tali tylko powolutku zrobić z jakiegoś np. zestawu poprzez wymiane/kupno kart tali competetiv - tak aby miec cały fun z tradowania itd.)
-jaka jest róznica miedy taliami które posiadają sporo pokemonów w tali a tymi które posiadaja ich mało ?
- jak zacząc gre ? a mianowicie polecane jest kupno starterów(w innych tcg najczesciej nie jest to dobre rozwiązanie jeśli ktos chce grac jak najszybciej na competetive lvl-u) czy lepszym wyborem jest kupno singli/innych zestawów (jak np.EX Tin Mewtwo - słysząłem ze to niezły chłopek, oraz jak byłem dzieciakiem to mi sie podobał i tak wsumie zostało do dziś wink) ?
- czy da sie złożyc competetive deck do którego będe wstanie włozyć akurat te pokemony które mi sie podobają ?
mam na mysli tutaj np: szkielet tali któy będe mógł uzupełniac własnymi pokemonami np. tymi które mi sie podobaja ?
jesli tak to prosiłbym o jakieś propozycje (fajnie byłoby miec oparty deck na Mewtwo)
- czy jest jakis poradnik w którym jest opisane wszystko krok po kroku (miło byłoby w pl wersji) dotyczący różnego rodzaju zestawów/kartoników (które sa te syte a które to crap itd.)i żeczy z tym związanych + całe info jak zacząc przygode z PTCG ?
- gdzie moge znalesc cennik kartoników ?
- jak to wygląda z rotacjami (czyl co i jak) oraz słyszałem o czyms takim jak rotacja wsteczna co to takowego jest ?
- czy talie dzielą sie na rózne rodzaje jak np: aggro/control/mid range itd. ?

Wydaje mi sie ze na chwile obecną to wszystk pytania które chciałem zadac smile z góry dziękuje wszystkim za odpowiedzi smile (za wszelakie błędy przepraszam ale pisałem ten post o godz. 1.35 i nie miałem juz siły na sprawdzenie tekstu) Pozdrawiam.

2 (edytowany przez Manchox 2013-08-27 06:37:14)

Odp: Masa pytań od początkującego :)

Cześć Arek. Decklisty możesz znaleźć na tej stronie http://www.thedeckout.com/p/the-decklist-out.html jest większość archetypów jak nie wszystkie. Ceny na ebayu są całkiem ok a tak to trollandtoad. Co do Mewtwo to przeważnie jest dodawany do czegoś większego jako dobijarka niż żeby on sam miał działać, chociaż jestem nowszym trochę graczem i może mi się tylko wydawać. Górna granica do złożenia decku to ok 250$ tak na moje oko.

3

Ostatnio zaczęło wychodzić całkiem sporo Collector's tinów (zawierają jedną kartę promo i 4 boostery) z bardzo dobrymi kartami, od Darkraiów, Mewtwo i Rayquaz począwszy, przez Keldeo, do Thundurusa, Deoxysa i Lugii (te 3 ostatnie jeszcze nie wyszły), przez co spokojnie da się złożyć tanio decki z tier 1. Ponadto, w Theme Decku wyszedł ostatnio Pokemon Catcher, staple do każdego competitive decku, który, pomimo, że był zwykłym uncommonem kosztował ponad 15$ (teraz spokojnie zamówisz za 5$, może nawet mniej).

Theme Decków kupować się nie opłaca. Mało grywalnych kart, które i tak bez problemu kupisz taniej, jako single. Jedynym wyjątkiem jest - jeśli tylko składasz talię Keldeo/Blastoise/Black Kyurem (do niedawna tier 1/1,5, nie wiadomo, jak będzie po rotacji, ale jedna z nowszych talii prawdopodobnie mocno zaboli tę talię) - Solar Strike, jedna z nowszych talii, która zawiera Pokemon Catchera, Ultra Balla, 2x Professor Juniper (to wszystko to praktycznie podstawy prawie każdego decku), Blastoise i ew. Suicune.

Na ogół polecam przejrzeć strony takie jak thedeckout.com, sixprizes.com, thetopcut.net, zawierają m.in. artykuły nt. lepszych talii, raporty z turniejów, rozważania odnośnie formatu, analizy nowych dodatków etc.
Rotacje są różnie, co jakieś 1-2 lata (?). Dosłownie kilka dni temu format został zmieniony na NXD-on (od serii

Next Destinies do najnowszej, obecnie Plasma Blast).
Talie są naprawdę różne pod względem działania, masz talie, których zadaniem jest wystawienie jakiegoś locka, blokowanie np. ataków, otrzymywanie damage'a etc., są szybkie talie, których zadaniem jest po prostu szybkie atakowanie za duży damage, są różnego rodzaju anty-mety, etc. Locki zazwyczaj mają więcej pokemonów, linie ewolucyjne, szybsze talie natomiast mniej pokemonów, silne basici, dużo trainerów.

Mewtwo jakiś czas temu był uważany za BCIF (best card in format), ale wyszedł Deoxys EX, który bez większego wysiłku może go "wziąć na hita". Kiedy był grany Mewtwo, był raczej uniwersalny, można go było włożyć praktycznie do każdej talii, w której grane było Double Colorless Energy (i teoretycznie wciąż można, czasem pojawiają się jakieś talie z Mewtwo).

Orientacyjne ceny kart znajdziesz na ebayu i trollandtoad.com.

Mam nadzieję, że pomogłem. smile

Pozdrawiam,
Piterr

Obecna liczba Patratów: prawie 600 chyba, potem policzę

4 (edytowany przez PiccoloFWK 2013-08-28 00:56:55)

1. Manchox - skąd my sie znamy big_smile ?
2. Od jakiej do jakiej kwoty dokładnie da sie złożyć competetive deck ?
3 znalazłem taki deck (podobno competetive) i zauważyłem zę grają tutaj 4x Mewtwo i chciałem zapytać co sądzicie o takowej tali/działanie/cena/skuteczność itd.

1.2.8. Terrakion/Mewtwo EX/Bouffalant

Pokémon:

4x Mewtwo EX
3x Terrakion
2x Bouffalant
=9

Trainer: 4x Professor Juniper
3x Bianca
4x N
3x Skyla
4x Switch
1x Tool Scrapper
2x Eviolite
4x Ultra Ball
1x Computer Search
4x Pokémon Catcher
4x Hypnotoxic Laser
2x Virbank City Gym
=38

Energy: 9x Fighting Energy
4x Double Colorless Energy
=13

Deck pochodzi z tej strony: http://www.thedeckout.com/p/the-decklist-out.html

4. Jaki zestaw najlepiej kupic pod taki deck ?
5. Prosze o jakis słowniczek bo sie gubie powoli big_smile
6. Na początek do takiej tali warto wziąść jednak starter Solar Strike (podobno sa tam kartony które sie zawsze przydają ? )

Pozdro i dzieki za dotychczasowe odpowiedzi smile

5

Ceny competitve decków są różne, ale np. tegoroczne Worldsy wygrała talia, która zawierała ok. 10 kart wartych po jakieś 15zł, a reszta od dosłownie paru groszy do 5zł. Za najlepszą talię w formacie uważa(ło?) się jednak deck, na którego wazniejsze karty należy wydać 6x 60zł, reszta 5-10zł. Staplem kilku talii były też trzy-cztery sztuki Tropical Beacha, najdroższej karty w formacie, wartej po jakieś 300zł/szt. (w wersji angielskiej - najdroższej).

Talia, której rozpiskę podałeś jest zrobiona pod to, żeby kontrować popularniejsze talie, niestety, nie te obecne. Talia była popularna kilka miesięcy temu. Popularne były tzw. Mewtwo Wars - Mewtwo z Double Colorless Energy i Hypnotoxic Laserem robi OHKO wrogiemu Mewtwo z DCE, potem drugi gracz oddaje tym samym etc. Odkąd wyszedł Deoxys EX (Plasma) PLF, Mewtwo stał się mniej popularny, bo Deoxys swoim atakiem jest w stanie bez problemu zabić Mewtwo, a Mewtwo nie ma jak skutecznie oddać.

Solar Strike ma Ultra Balla, które są w większości talii, Pokemon Catchera i Professor Juniper, które przydają się w każdej talii. Dodatkowo jest też Blastoise. Talia Blastoise/Keldeo EX (Keldeo EX jest w jednym z Collector's Tin, kupowana pojedynczo promka jest warta jakeś 15zł) jest jedną z lepszych talii, a jedna z jej wersji (nieco starsza, ale też skuteczna) może zawierać w sobie Mewtwo (1-2).

Nie podam odpowiednio aktualnej decklisty, nie znalazłem w sieci, ale warto wybrać się na jakieś spotkanie, tam coś na pewno doradzą. smile Spróbuj pogooglować w poszukiwaniu decklisty Martina Janousa z Worldsów 2013, grał dobrze złożoną wersją tej talii, ale nie wiem, czy coś znajdziesz.

6 (edytowany przez PiccoloFWK 2013-08-28 13:12:53)

Talie z Worldsów 2013 już składa jedna osoba w Bielsku więc mysle ze spasuje przy czymś co w Bielsku nie jest składane
smile dodatkowo można prosic o jakis odnośnik do obecnie topowych deck list ?

Oraz w wyszukiwarc mam dalej zaznaczac format BW-on ? czy jakis inny teraz ?

7

BW-on, tylko odznacz Black and White, Emerging Powers i Noble Victories, bo te 3 sety wypadają z formatu.
Wiesz, ja myślę, że wszystkie topowe talie były na worldsach, trudno Ci będzie nie składać czegoś, co tam grało. xD No właśnie nie ma strony, gdzie byłyby decklisty topowych decków tak wypisane bezpośrednio, poza tym na the deck out, ale tam 90% jest nieaktualna, bo się skumulowały z całego BW-onu.
Ogólnie, to poszukaj - na sixprizes.com na przykład - rozpiski poniższych talii, najlepiej jak najnowsze;
-Darkrai/Sableye/Keldeo(ew. +Absol)
-Genesect/Virizion (droższa talia, niż te pozostałe)
-Plasma (TDK; Thundurus/Deoxys/Kyurem/(ew. +Lugia)
-Keldeo/Blastoise/Black Kyurem EX
-Darkrai/Garbodor
-Darkrai/Hydreigon
-Klinklang
-Big Basics

8

Dzięki za spisy smile mysle ze będe chciał na poczatku najpierw grac na czymś gdzie jest mało pokemonów wink + jesli chodzi o talie z worldsów to miałem na mysli ,że kumpel składa talie która je wygrała big_smile