Temat: Problem kolejności

Zatrute pokemony gracza A i B padają jednocześnie, między turami. Gracz A rozpoczyna kolejną turę

Proszę o uszeregowanie wg aktualnych zasad następujących czynności w prawidłowej kolejności:

1. Gracz A bierze nagrody
2. Gracz B bierze nagrody
3. Gracz A wystawia pokemona na pozycję aktywną
4. Gracz B wystawia pokemona na pozycję aktywną

Wiem tylko tyle, że 3 z pewnością jest przed 4, ale nic poza tym. Badał ktoś ten problem?

2

Odp: Problem kolejności

Kolejność w pierwszym jest w miarę ok. Chociaż, jak dla mnie 1 i 2 jest równoczesne.

3

Czyli jeśli prizy są odsłonięte Town Mapem zawodnicy wołają sędziego i zapisują na tajnej kartce jakie prizy biorą po czym je biorą według deklaracji? big_smile

To brzmi śmiesznie ale wydaje mi się, że to jedyne sprawiedliwe rozwiązanie jeśli mają to zrobić równocześnie.

4

Nie odpowiedziano na to pytanie na pokegymie, nie istnieje oficjalny ruling dotyczący tej sytuacji niemniej według mojego osądu nagrody powinien brać najpierw gracz, którego będzie następna tura tak samo jak z wystawianiem aktywnego pokemona.

Choć za czasów Neo Genesis byłoby tak, że aktywny gracz by decydował kto ma zrobić to pierwszy wink.

7 miejsce ECC 2013
19 miejsce ECC 2014
Więcej grzechów nie pamiętam. Za wszystkie lock decki serdecznie dziękuję.

5

Qzin tak jest w większości gier karcianych a znam dobrze zasady z wow tcg i mtg, że gracz aktywny decyduje o priorytecie.

6

No właśnie pokemon na tym tle jest dość specyficzny, na przykład nowego pokemona ZAWSZE pierwszy wystawia jako pierwszy zawodnik rozpoczynający turę, nie ma tutaj wyboru.

Jest to podyktowane tym żeby zminimalizować dobór taktyki na przeciwnika bo w pokemonie jeszcze dobiera się nagrody - i to byłoby logiczne, że najpierw prizy bierze gracz który ma następną turę. W przypadku anihilacji dwóch EX'ów gdyby gracz B miał w nagrodach dwie świetne karty kontrujące a gracz A dwie świetne karty i supportera N, powstała dysproporcja mogłaby nawet zaważyć o wyniku (jeśli to gracz B brałby pierwszy)

Najlepsze, że Pokegym się opieprza myśląc, że przepis jest martwy, a przeciwko Quad Snorlaxowi taka sytuacja zdarza się zaskakująco często big_smile

7

Zapytajcie ponownie na pokegymie ew. dając linka do nierozpatrzonego tematu. Mogli przegapić.

Niemniej Pokemon jest znacząco inny niż WOW, MtG czy YGO. Grałem w dużo karcianek, ta w czasach neo genesis dawała graczowi możliwość decyzji o kolejności, ale wtedy wydawcą był wizards of the coast. Dużo się zmieniło odkąd TPCi wydaje karty. Tak więc od mniej więcej Ruby&Sapphire jest unikany ten problem.

7 miejsce ECC 2013
19 miejsce ECC 2014
Więcej grzechów nie pamiętam. Za wszystkie lock decki serdecznie dziękuję.