Nie do końca... W sensie odpowiedzi Manchoxa akurat to wyjaśniały, przynajmniej dla mnie:
"- zawodnicy nie mogą zmieniać talii pomiędzy pojedynkami."
Ale:
"2. Czy talię można zmieniać pomiędzy poszczególnymi rundami, czy przez cały turniej grać tylko jedną?
2. Można"
Ja to zrozumiałem tak: W TYM SAMYM MECZU (mam na myśli pojedynek BO3) talia musi być przez cały czas ta sama, ale MIĘDZY RUNDAMI (w sensie rund swissa) można ją dowolnie zmieniać. Ale może źle zrozumiałem albo Manchox zmienił zdanie w międzyczasie i tego nie zaznaczył wyraźnie .
Jeśli chodzi o moje zdanie, to faktycznie dobrze by było, żeby w jednym meczu nie było zmieniania talii. Choćby dlatego, że kiedy po pierwszym pojedynku wiesz, co przeciwnik gra, możesz zwyczajnie go skontrować. Oczywiście rywal tak samo może zmienić talię, ale... nie każdy ma tyle kart, żeby złożyć kilka dobrych decków. W sensie nie podoba mi się sam fakt, że drastycznie zwiększyłoby to przewagę osób z dużą liczbą kart do dyspozycji (no bo to, że jakąś tam przewagę mają, to wiadome, ale nagle ta przewaga wzrosłaby niebotycznie).
W kwestii zmian miedzy rundami: mnie to obojętne, patrząc na naturę gry online i fakt, że stała talia oznacza zamrożenie kart w decku na dłuższy czas (nie można ich wymienić), nie przeszkadza mi to. Zwłaszcza że to i tak dość trudne do zweryfikowania (mamy bawić się w decklisty ?). Niemniej przyzwolenie na zmiany ma ten minus, że jak ktoś wydębi skądś, czym gra konkretny przeciwnik, i tak może się pod niego ustawić. Choć cztery dni to chyba dość dużo, żeby nawet osoba z małą liczbą kart mogła przygotować coś... zaskakującego .