Temat: [cotd] Karta Dnia 24.06.15 - Bunnelby
Bunnelby PCL-2
Na forum zastój to skrobnę coś w temacie karty dnia a co!
Zacznijmy od tego, iż będę opisywał przydatność tej karty w formacie XY-on, ale nawiąże tez do kart które już są poza formatem a były częścią dawniejszej mety.
Po zbanowaniu Lysandre's Trump Card PFO możliwości przywrócenia kart z discarda do decku zostały bardzo ograniczone. Bezkarne discardowanie "kart, które teraz mi są niepotrzebne ale potem przywrócę je sobie do decku Trumpem" poszło w niepamięć i trzeba teraz rozsądnie dysponować zasobami.
Widząc pierwszy raz tę kartę pomyślałem sobie... "eee syf"... Ale ostatnio przeglądając sobie karty, które są w XY-on zatrzymałem się na niej na dłużej i pomyślałem... "Tris Ty stary **** przecież to prawie Sableye DEX, mniejszy, słabszy, głupszy i brzydszy ale prawie Sableye.
Oczywiście Rototliller'owi wiele brakuje do Junk Hunt'a ale ten atak ma tez swoje mocne strony. Ale po kolei.
Bunnelby to Basic, wiec problemów z jego wystawieniem nie ma (chyba, że natury moralnej), posiada 60HP szału nie ma ale to nie tank, żeby nam kupił turę, może dwie. Ma spełnić swoje zadanie i pójść w piach, bo niestety ma 2 retreat'u.
Weakness na walkę, z walczących decków to chyba ostał się Primal Groudon EX PCL i Medicham PCL-2 ale po co rozpatrywać weakness skoro, Bunnelby z 60HP każdy deck jest w stanie zdjąć "NA HITA" jak to mawiał klasyk.
Siłą króliczka jest AT omega Barrage, pozwalający nam na 2 następujące po sobie ataki w jednej turze. Jest AT to teraz ataki...
Burrow: z jednej dowolnej energii w połączeniu z AT zrzucamy do discarda 2 karty z góry talii przeciwnika, ujdzie... ale póki co XY-on nie oferuje nam kart do decku który mógłby "zeżreć" talię przeciwnika... chociaż w połączeniu z Ninjask ROS zrzucamy już 3 karty w turze, dodajmy Trick Shovel FLF i mamy już 4.
Rototiller: i znowu, z jednej dowolnej energii mamy atak z ciekawym efektem. Wspominałem na wstępie, że doszukałem się kilku podobieństw z Sableyem DEX. Sableye miał 70HP i co ważne retreat za jedną energię, a za jedną darknesową dobierał z discarda 2 itemki do ręki, coś pięknego Rototiller za dowolną energię w połączeniu z AT wtasowuje z discrada do decku 2 dowolne karty. Efekt ataku jest znacznie słabszy ale dzięki temu, że królik nie potrzebuje specyficznej energii może on znaleźć zastosowanie w dowolnym decku.
Bunnelby posiada także ewolucję, Dickersby (wiem... słaby suchar) ale jedna z 3 obecnie dostępnych nam ewolucji królika, może ale nie musi przykuć uwagę Mianowicie Diggersby XY ale zaraz czy ja już gdzieś nie widziałem ataku Pick Up? Przecież to Junk Hunt za 2 dowolne energie. Tak Double Colorless Energy PFO jest w XY-on, co w niektorych sytuacjach może czynić Pick Up atakiem za jedną energię.
Nie ma już Lysandre's Trump Card PFO ale w XY-on wciąż mamy kilka niepokemonowych przywracarek z discarda: Pal Pad FLF, Revive ROS, Max Revive XY, VS Seeker ROS, Energy Retrieval PCL ale żadna z nich nie wraca itemków.
Kilka słów na koniec
W XY-on za sprawą Shaymin EX ROS i supporterków nie jest trudno o dociąg. Czy Bunnelby i wtasowanie dowolnych 2 kart z discarda do decku za cenę prajza to "fair deal"? Czy w XY-on można pozwolić sobie na nie zebranie prajza w turze kosztem przywrócenia zasobów w decku? Czy nie fajnie mieć ponownie dostęp do 2 MEGA Turbo?
Nie będę tej karty oceniał w skali 10 stopniowej, ocenę pozostawiam wam i zapraszam do dyskusji.
Dzięki za uwagę