Temat: Stary-nowy gracz - pomoc m. in. z budową decka.
Witajcie,
jeśli chodzi o karty Pokemon to jestem można powiedzieć starym-nowym graczem. Po kilku dobrych latach przerwy wypadłem z obiegu bawiąc się jedynie kolekcjonersko w starsze sety od samego base seta poczynając. Swego czasu bawiłem się też trochę w karty z serii HeartGold & SoulSilver i posiadam tam swoje trzy w miarę ciekawe talie stworzone przez siebie, ale na podstawie theme decków Nightfall, Daybreak i Chaos Control (z Umbreonem, Espeonem i Tyranitarem jako te główne poki).
Jak widzę jednak ciężko nadążyć za coraz to nowymi seriami i setami. Tym postem chciałbym prosić Was o pomoc i spytać się na początek jakie sety są jeszcze brane pod uwagę podczas turniejów oficjalnych, czy tak samo wygląda budowa decka co parę lat temu (wiem, że teraz raczej wybiera się do talii mniej poków i energii, a bardziej trainery, itemy itd, są EX-y, Mega itp.), no i co polecacie do stworzenia 2 w miarę mocnych talii, tak na początek:
Interesują mnie takie połączenia w taliach:
psychic - grass (z naciskiem na otrucie przeciwinika)
psychic - darkness
fire - fighting (ewentualnie tutaj również dragon type)
fire - lightning (ewentualnie tutaj również dragon type)
Moje ulubione pokemony, które chciałbym mieć w takiej nowej talii to:
Mew, Mewtwo, Alakazam (w nowszych setach go nie widziałem), Hypno (także nie widziałem), Haunter, Gengar, Crobat, Sableye, Trevenant, Lugia, Venusaur, Victreebel, Beedrill, Pinsir, Vileplume, Muk, Weezing, Arbok, Nidoking, Exeggutor, Scyther, Bayleef, Virizion, Serperior, Yveltal, Umbreon (i wszelkie inne eeveelucje), Darkrai, Tyranitar, Charizard, Magmortar, Moltres, Reshiram, Blaziken, Machamp, Hitmonchan, Hitmonlee, Sandslash, Toxicroak, Raichu, Electrode, Magneton, Zapdos, Zekrom, Dragonite, Dialga, Latios, Hydreigon, Aegislash, Skarmory, Onix (Steelix), Rhydon, Groudon, Donphan, z fairy przejrzałem, spodobał mi się Xerneas tak na szybko.
Być może obecnie zupełnie inne konfiguracje są mocniejsze, to proszę o konstruktywne podpowiedzi. Nie miałem wiele styczności w oficjalnej grze z pokemonami metalowymi w talii (jedynie w taliach z HS-a), nie mówiąc już o fairy, o których istnieniu niedawno się dowiedziałem.
No i ważne pytanie, gdzie kupujecie najnowsze (i mniej nowe) decki z XY? Jakie sklepy? Czy tylko internet, jak tak to jakie strony oprócz ISA? Ja mieszkam w Warszawie jakby co.
Liczę na Waszą dużą pomoc na początek i podpowiedzi.
Pozdrawiam i czekam na odzew,
Jacek