Temat: Stary-nowy gracz - pomoc m. in. z budową decka.

Witajcie,

jeśli chodzi o karty Pokemon to jestem można powiedzieć starym-nowym graczem. Po kilku dobrych latach przerwy wypadłem z obiegu bawiąc się jedynie kolekcjonersko w starsze sety od samego base seta poczynając. Swego czasu bawiłem się też trochę w karty z serii HeartGold & SoulSilver i posiadam tam swoje trzy w miarę ciekawe talie stworzone przez siebie, ale na podstawie theme decków Nightfall, Daybreak i Chaos Control (z Umbreonem, Espeonem i Tyranitarem jako te główne poki).

Jak widzę jednak ciężko nadążyć za coraz to nowymi seriami i setami. Tym postem chciałbym prosić Was o pomoc i spytać się na początek jakie sety są jeszcze brane pod uwagę podczas turniejów oficjalnych, czy tak samo wygląda budowa decka co parę lat temu (wiem, że teraz raczej wybiera się do talii mniej poków i energii, a bardziej trainery, itemy itd, są EX-y, Mega itp.), no i co polecacie do stworzenia 2 w miarę mocnych talii, tak na początek:

Interesują mnie takie połączenia w taliach:

psychic - grass (z naciskiem na otrucie przeciwinika)
psychic - darkness
fire - fighting (ewentualnie tutaj również dragon type)
fire - lightning (ewentualnie tutaj również dragon type)

Moje ulubione pokemony, które chciałbym mieć w takiej nowej talii to:

Mew, Mewtwo, Alakazam (w nowszych setach go nie widziałem), Hypno (także nie widziałem), Haunter, Gengar, Crobat, Sableye, Trevenant, Lugia, Venusaur, Victreebel, Beedrill, Pinsir, Vileplume, Muk, Weezing, Arbok, Nidoking, Exeggutor, Scyther, Bayleef, Virizion, Serperior, Yveltal, Umbreon (i wszelkie inne eeveelucje), Darkrai, Tyranitar, Charizard, Magmortar, Moltres, Reshiram, Blaziken, Machamp, Hitmonchan, Hitmonlee, Sandslash, Toxicroak, Raichu, Electrode, Magneton, Zapdos, Zekrom, Dragonite, Dialga, Latios, Hydreigon, Aegislash, Skarmory, Onix (Steelix), Rhydon, Groudon, Donphan, z fairy przejrzałem, spodobał mi się Xerneas tak na szybko.

Być może obecnie zupełnie inne konfiguracje są mocniejsze, to proszę o konstruktywne podpowiedzi. Nie miałem wiele styczności w oficjalnej grze z pokemonami metalowymi w talii (jedynie w taliach z HS-a), nie mówiąc już o fairy, o których istnieniu niedawno się dowiedziałem.

No i ważne pytanie, gdzie kupujecie najnowsze (i mniej nowe) decki z XY? Jakie sklepy? Czy tylko internet, jak tak to jakie strony oprócz ISA? Ja mieszkam w Warszawie jakby co.

Liczę na Waszą dużą pomoc na początek i podpowiedzi.

Pozdrawiam i czekam na odzew,

Jacek

2

Odp: Stary-nowy gracz - pomoc m. in. z budową decka.

Przeniosłem temat do odpowiedniego działu.

Jeśli chodzi o sety turniejowe, to są dwa formaty. Główny to Standard - od Boundaries Crossed do Primal Clash. Rzadko gra się też w Expanded - wszystkie sety z epok Black&White oraz XY. Co rok we wrześniu z formatu wypada kilka najstarszych setów.
Talia turniejowa zawiera zwykle około 15 Pokemonów, około 35 Trainerów, około 10 Energii. Polecam dział "talie turniejowe" na ptcg.eu, można zauważyć jakieś prawidłwości. Jeśli chodzi o warunki jakie wymieniłeś na talie dla ciebie, to powinna ci się spodobać talia Yveltal-EX/Garbodor/Seismitoad-EX. Ogień jest obecnie nieistniejący, ale za to walka od pół roku trzyma się doskonale: są całkiem mocne talie na Donphanach i Groudonach (nawet ostatnio słyszałem o talii z obydwoma). Jeśli masz zamiar wkręcić się na trochę dłużej to Groudonami dłużej pograsz, ale za to to trochę większy wydatek.

3

Donphany kompletne mam do sprzedania takze obczaj sobie na necie czy Ci sie podoba ten deck i pisz. tanio oddam.

4

Dziękuję za przeniesienie tematu i szybkie odpowiedzi smile To najlepsze forum na jakie trafiłem. Czekam od Was na więcej pomysłów i będę teraz studiował to co piszecie i, mam nadzieję, też jeszcze napiszecie. Warunki jakie postawiłem to po prostu takie moje widzimisie, bo grając kiedyś kiedyś starymi taliami kierowałem się nie tylko kartą, ale też ulubionym pokiem, żeby mieć trochę przyjemności z gry. Te połączenia typów, które wymieniłem były przeze mnie grane najczęściej w przeszłości, a typ psychiczny to mój ulubiony od anime i base seta poczynając. A co sądzicie o połączeniu psychic - fighting? Coś może by się dało? Ogniowe nie istnieją mówisz? Szkoda. Ale w sumie patrzyłem po nowym setach to oprócz jakiegoś Charizarda to faktycznie nic ciekawego nie znalazłem do gry, chyba, że czysto kolekcjonersko, to nowe karty nieźle się prezentują muszę przyznać. Zaraz będę też obczajał Donphany i odezwę się w sprawie. Dzięki i czekam na więcej smile

5

A co sądzicie o takim połączeniu? Donphan, Groudon-EX Primal Clash, M Gengar-EX Phantom Forces jako 3 główne poki pierwszej talii psychic - fighting. Co można do tego dołożyć, jakie poki, trainery itp.? Liczę na pomoc. Minusem talii jest chyba to, że tylko Groudon jest basic'iem... Jakieś sugestie?

6

Ogień nie istnieje? A Pyroary?

Greninja & Dewott

7

Deck "psycho-blow";

Pokemony (16): 

2x Groudon-EX Primal Clash

2x Donphan Plasma Storm
2x Phanpy Plasma Storm

1x Garbodor Plasma Storm
2x Trubbish Plasma Storm 65/135

1x M Gengar-EX XY Phantom Forces
2x Gengar-EX XY Phantom Forces

2x Trevenant XY
2x Phuntamp XY

lub zamiast Trevenanta i Phuntampa:

2x Sableye LT
2x Sableye Plasma

Trainer/Item/Supporter (30):

2x Silver Bungle
1x Energy Retrieval
2x Superior Energy Retrieval
2x Super Potion
2x Energy Switch
1x Dowsing Machine
2x Muscle Band
1x Skyla
1x Pokemon Catcher
2x N
2x Sacred Ash
2x Bicycle
2x Professor's Letter
1x Ultra Ball
2x Great Ball
1x Virbank City Gym
1x Gengar Spirit Link
1x Groudon Spirit Link
2x Colress

Energy (14):

2x fighting
4x strong
2x psychic
4x mystery
2x rainbow

Jakby co proszę nie hejtować za mocno, to pierwsza przymiarka do pierwszego z dwóch decków jakie chcę stworzyć. Jutro powalczę nad drugim z pokemonami typu dark + 2 typ, nie wiem jeszcze jaki, a tymczasem poproszę o wszelkie sugestie i poprawki apropos tego co przedstawiłem powyżej. Jak pisałem wcześniej baardzo dawno nie grałem, więc na pewno parę kart ciekawych mogłem pominąć, szczególnie wśród trainerów i słabszych poków. Kompletnie jeszcze nie radzę sobie z tymi nowymi kartami energii i co daje ta cała Plasma Energy chwalona na każdym forum obcojęzycznym.  Stosunek poszczególnych typów kart też może być zaburzony, bo pamiętam jeszcze klasyczne, stare decki, które jak widzę mocno różnią się od tego co buduje się teraz na turnieje. Być może dałem za dużo poków, ale niekoniecznie.

Pozdrawiam!

8 (edytowany przez Jack7777 2015-03-28 20:29:08)

Deck "poisoned darkness"

Pokemony (12):

2x Yveltal-EX
2x Yveltal XY
2x Darkrai-EX
2x Garbodor LT
2x Trubbish Plasma Storm
2x Absol Plasma Freeze

Trainer/Item/Supporter (36):

4x Professor Juniper
4x N (choć teraz poszukałem i nie widzę tej karty poczynając od Boundaries Crossed, można jej używać?)
4x Hypnotoxic Laser
3x Muscle Band
2x Superior Energy Retrieval
2x Ultra Ball
2x Great Ball
2x Bicycle
2x Colress
2x Virbank City Gym
2x Switch
2x Proffesor's Letter
2x Sacred Ash
1x Energy Switch
1x Pokemon Fan Club
1x Lysandre

Energy (12):

8x darkness
4x double colorless PFO

Wersja decka 1.2

Pozdrawiam smile

9

Skupię się na drugiej talii, bo na walce przestałem się znać kiedy dostała ogromnego boosta z furious fista. Jest to talia do formatu BW-on czyli extended, bo Dark Patch został wyrotowany (aktualnie gramy podstawowy format od BCR - Boundaries Crossed i czasem rozszerzony, od Black and White (BW-on)).

Już chciałem mówić, że talia jest zaskakująco dobra jak na nową osobę, ale niestety zawiera błędy, których należy się koniecznie ustrzec - po pierwsze, zawiera tylko 8 dobierających supporterów i dwa Bicycle, co jest zdecydowanie zbyt małym dociągiem. Należy koniecznie dołozyć dwa kolejne, najlepiej dwa professor juniper - bardzo rzadko uzasadnionym jest niegranie czterech.

Energii jest zbyt dużo (blend również są w formacie extended), dwanaście-trzynaście wystarczyłoby w zupełności. W szczególności brakuje Double Colorless Energy PFO która pasuje tutaj wszędzie.

Mieszanie kolorów również jest ryzykowne, bo synergia między twoimi pokemonami oscyluje gdzieś około zera - nie masz pokemonów/poketooli które umożliwiają przerzut monet garbodora i muka (Trick Coin PFO, Victini LT, kart zwiekszających retreat cost, zmniejszających koszt ataku psychicznych pokemonów (Dimension Valley PFO) albo pokemonów ładujących. W tej sytuacji mieszanie kolorów uważam za słaby pomysł.

Jeśli chciałbyś iść w bardziej jednokolorowy pomysł, to polecam Absol (Plasma) PLF, Zoroark LT, więcej Yveltali, albo Mewtwo EX LT, Wobbuffet PFO i kilka innych. Do obu kolorów za to pasuje drugi, lepszy garbodor - Garbodor LT.

adriank1's Strona

Podziękowali za posta: McLer

10

Witaj,

dzięki za odpowiedź i podpowiedzi. Domyślam się, że talia zawiera błędy i stąd wstawiam moje pomysły tutaj, żeby konfrontować je z bardziej doświadczonymi Graczami smile

Miło mi, że chociaż uznajesz, że sam zamysł tej talii jest dobry (przynajmniej tak zrozumiałem). Właśnie usiądę teraz do zmian w drugiej talii, która ogólnie mi się bardziej podoba od pierwszej na tę chwilę i spróbuję wdrożyć te pomysły w tę talię.

-------------

No i 2 talia została wstępnie poprawiona, czekam na opinie Adriank1, który sugerował zmiany no i także innych Użytkowników Forum.

Nie piszemy postów jeden pod drugim o ile od poprzedniego nie minęły 24 godziny. Na przyszłość polecam opcję "edytuj". ~ Kakel

11

Po co w tej talii psychiczne energie? Garbodor ma blokować inne ability siedząc na benchu. Chyba, że chcesz nim atakować tongue

Greninja & Dewott

12

Hej, a no do Garbodora Plasma Storm, którym jakby co można całkiem miło zaatakować. Aczkolwiek 3 to może faktycznie za dużo... Przemyślę sprawę...

13

Jestem całkiem przekonany, że dużo lepiej skupić się na pewnych obrażeniach niż na tym co się "może" zdarzyć. Szczególnie, że jeden Garbodor z Plasma Storm jest bardzo sytuacyjny, a jeszcze rzadsze będzie zadanie przez niego jakichś godziwych obrażeń.

Druga wersja decku jest przesadzona, masz trzy pokemony które mogą ewentualnie powtarzać rzuty i cztery trick coiny, protection cube którego nie do końca rozumiem (bo nie zadajesz obrażeń sam sobie), a pozbywasz się zamiast tego ważnych ogniw takich jak hypnotoxic laser czy virbank city gym. Dużo lepiej, a wręcz dobrze wyglądałaby "alternatywna" wersja pokemonów ze "starą" wersją trainerów sprzed edycji, tylko z czterema professor juniper.

Pokemony darkowe ostatnio świetnie współpracują w karciance z psychicznymi, ale wyłącznie w takim wariancie: ciemność atakuje, psychika siedzi na ławce i przeszkadza za pomocą ability (wyjątkiem jest Mewtwo EX). Darkowe pokemony już dawno temu przestały być wydawane jedynie do obserwowania wydarzeń na stole, więc odebranie im miana głównych napastników móże nie skończyć się dobrze.

adriank1's Strona

Podziękowali za posta: McLer

14

eh masz tutaj taka standardowa rozpiske yveltal/garbodor/seismitoad i od niej mozesz robic poprawki pod siebie jak pograsz i zobaczysz co Ci pasuje a co nie. i garbodor jest za slaby, zeby go probowac ladowac i atakowac nim. on w tym decku spelnia role tylko blokujaca abilitki.

3 yveltal ex
2 yveltal
1 darkrai
2 trubbish
2 garbodor
2 seismitoad ex

4 double colorless energy
8 darkness energy

4 N
4 juniper
2 colress
2 bicycle
1 shauna/birch
2 lysandre
2 vs seeker

3 ultra ball
3 muscle band
3 float stone
4 hypnotoxic laser
2 virbank city gym
2 energy switch
1 switch
1 computer search

15

Dzięki wielkie wszystkim za odpowiedzi smile

Adriank1 zedytowałem tak jak mówiłeś, czyli alternatywne poki z czasu po edycji + trainery sprzed pierwszej edycji tej talii, nieco zmodyfikowane pod miejsce dla dwóch dodatkowych Juniperów. I jak to wygląda?

Co do tego, że talię trzeba przetestować grając nią jak najwięcej to ja doskonale wiem, ale żeby zagrać trzeba kupić karty, dlatego wolę coś ciekawego złożyć z Waszą fachową pomocą niż kupić niepotrzebne mi karty, lub takie, które do tego decka nie będą się nadawać w ogóle. Karty swoje kosztują wink Ja wiem, że potem można je sprzedać lub sobie zostawić do kolekcji, ale to jeszcze nie ten czas. Na tę chwilę chcę zbudować 2 fajne decki i skupiłem się na tym drugim bo mi podpasował bardziej na tę chwilę.

Proszę więc o dalszą ocenę talii w wersji roboczo nazwanej 1.2, jak to wygląda teraz? Jakie zmiany proponujecie?

16

Superior energy retrievale są zbędne, a jeden Sacred Ash wystarczy aż nadto.

Reszta w pełni akceptowalna smile Chociaż brakuje Ci karty ACE SPEC, potężnego trainera którego można mieć tylko jednego na całą talię. Przykładem takiego ACE SPEC'a jest na przykład Computer Search BC albo Scramble Switch PS, jest ich trochę, móżna wybrać tylko jednego, ale zdecydowanie warto.

N jest jak najbardziej do używania, ponieważ został przedrukowany jako karta PROMO, a te są legalne po numerze bodaj 55 w górę - N P_BW

adriank1's Strona

Podziękowali za posta: Jack7777, McLer

17

Adriank1 wielkie dzięki za pomoc smile Polecasz jakiś jeszcze trainer pod taką talię zamiast 2 Superiorów (co sądzisz o np. 2x Shauna w to miejsce?), czy może lepiej powiększyć liczbę trainerów, które już występują w talii? No bo za namową Twoją za 1 Sacred Asha, którego się pozbędę pójdzie jakiś jeden ACE SPEC, tylko zastanowię się jaki to może być jak się z nimi zapoznam...

Pozdrawiam wink

Edit:

Co do ACE SPEC's, zainteresowały mnie te 3:

Life Dew
Rock Guard
Gold Potion