Temat: Laik i karty do okazjonalnej gry

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Piszę do Was z kilkoma pytaniami. W ostatnim czasie zainteresowałem się kartami Pokemon. Moje pytania są nastepujące:

1. Jakie karty polecacie do okazjonalnej gry? Ogólnie w rachubę wchodzą tylko karty po polsku więc wnioskuję że będzie to seria Diament i Perła gdyż chyba innych serii nie ma w naszym języku?

2. Czy jedna talia wystarczy do gry w 2-3 osoby?

3. Czy jeśli jedna talia nie wystarczy to czy można mieszać wersje (czerwona, zielona, biała)?

4. Czy zasady gry są mocno skomplikowane czy laik w miarę szybko je ogarnie?

5. Czy są dodatkowe dostępne paczki kart w języku polskim?

6. Gdzie zakupić karty aby były w 100% oryginalne?

Ogólnie chodzi o to ze nie bede raczej kolekcjonerem, chce ogólnie karty do okazjonalnej zabawy z kolegami przy piwie itp. wink

Z góry dziękuje za pomoc i zrozumienie wink Dla laika to bardzo ważne smile

2

Odp: Laik i karty do okazjonalnej gry

1. Po polsku wyszły Diament i Perła, a potem Diament i Perła: Tajemne Skarby.

2. W starterze jest 60 kart, czyli jedna talia, można pewnie z niej jakoś zrobić dwie 30-kartowe, ale chyba najlepiej by było, żeby każda osoba miała swoją pełną talię.

3. Wyszły 3 starter decki w DP: ogień/walka, woda/metal, trawa/mrok, ale oczywiście można je dowolnie mieszać.

4. Na poziomie starter decków nie powinno być problemu z ogarnięciem zasad, zwłaszcza że do każdej talii jest dołączona książka z zasadami.

5. Tak.

6. Dystrybutor kart na Polskę (ISA) ma sklep internetowy, tam będą na pewno karty oryginalne i zazwyczaj tańsze niż w sklepach (chociaż polskie karty mogą być wyjątkiem od reguły, bo w pewnym momencie boosterki chodziły po parę złotych). Nie spotkałem się z podróbkami polskich kart, więc pewnie jakieś startery z allegro to też niegłupi pomysł (boosterów z drugiej ręki nie polecam).

3

Dzięki serdeczne za pomoc.

Jak rozumiem jak zakupiłbym 3 startery DiP to już spokojnie na luzie można pograć w 3 osoby?

4

PTCG to gra dwuosobowa (chociaż niby jest też jakiś wariant na cztery osoby, ale nikt nie zna do niego zasad), więc o ile nie wymyślicie sobie zasad na 3 osoby, to dwa starter decki powinny spokojnie wystarczyć. Ale jeśli się nie chcecie za szybko znudzić, warto kupić trzy smile . I ogólna uwaga na temat starterów z DP: przez ogólną mechanikę w Pokemonach (woda dobra na ogień, ogień na trawę itd.) zawsze jeden starter będzie miał lekką przewagę nad drugim, więc to też pewna wada przy kupnie wyłącznie dwóch starterów (zazwyczaj będzie wygrywać to samo).

5

Czyli w sumie jak wezmę różne 3 startery i np. je wytasujemy razem to przy dwóch osobach gra powinna być w miarę zrównoważona wink?

6

Nie polecam wtasowywania jednej talii w drugą. W przeciwieństwie do klasycznych kart, gdzie wszyscy gracze ciągną karty z jednej talii, w karciankach takich jak PTCG każdy gracz posiada swoją talię 60 kart, z której ciągnie karty.

7

Czyli chyba najlepszą opcją byłoby wziąć po 2 szt z każdego rodzaju startera smile

8

Szczerze, polecałbym najpierw kupić po jednej sztuce każdego startera (bo to na początek w zupełności wystarczy), poznać zasady, trochę się nimi ograć, a potem ewentualnie dokupować więcej kart.

9

Nie zdążyłem i kupiłem 2 talie Twardy Grunt smile Jak się zasady spodobają i ogarniemy to dokupi się następne a te które zamówiłem na pewno się nie zmarnują wink