Zmieniłem zdaniem. Wystarczyło trochę pograć. Aggrony się jednak raczej nie sprawdzą.
Pozwoliłem sobie złożyć metal i stwierdzam, że użycie mega ewolucji ze spirit linkiem będzie w tej talii zbyt trudne. Jest natomiast karta, która w pełni rekompensuje brak "porządnego walnięcia" Aggrona. Jest to Dialga ex. Po napoczęciu przez Cobaliona/Seismitoada ubija niemal wszystko prócz mega ewolucji. Mało tego. Z muscle bandem ma na hita każdego exa ze 170 hp. Tak więc: jeśli metal to tylko z Dialgą ex, a nie skomplikowanym w użyciu Aggronem.
-----------------------------------------------------------------------------------
Natomiast miałem podzielić się moimi przemyśleniami: bardzo podoba mi się obecny format. Jest tak dużo zróżnicowanych, silnych talii, że po złożeniu kilku naprawdę nie mogę stwierdzić, że któraś jest maszynką do wygrywania. Wystarczy spojrzeć:
Trawa - VirGen
Ogień - Pyroar, (gdyby były spirit linki może charizard by wszedł do łask)
Woda - wciąż Keldeoblast, w przyszłości Primal Kyogre + wzmocnienie trainerkami, no i oczywiście Seismitoad ex
Piorun - wariacje z Manectricami i Thundurus ex
Ciemność - Yveltal ex, Yveltal i Darkrai ex wciąż w modzie
Wróżki - różne kombinacje + M Gardevoir, który moim zdaniem będzie hitem
Walka - Donphan, kombinacje Landorusa ex, Lucario ex i Machampów
Metal - Bronzongi + wielu kombinacji na atakujących
Psychika - Gengar ex, Nightmarsh, Crobat i nieśmiertelny Mewtwo ex
Smoki - tu najsłabiej ale spotykałem grających Dragonitem ex
* pominąłem parę kart często używanych jak np. safeguardy
Praktycznie wszystkie powyższe talie lub ich pochodne spotykałem od powrotu do PTCGO. Różnorodność sprawia, że nie ma uniwersalnego leku na wszystko. Można trafić dobrze, bo się coś obije po weaknesie, ale można też trafić źle, gdzie własną słabość będzie trzeba wyłączyć z gry.
Pamiętam, że kiedyś widziało się głównie Darkraie ex i Rayquazę ex. Teraz jak odpalam pojedynek na PTCGO przez tę różnorodność naprawdę nie wiem co mnie czeka.
Możnaby bardzo długo pisać o powyższych taliach z kim sobie dobrze radzą, a z kim gorzej. Wszystkimi nie miałem przyjemności zagrać, ale po pograniu:
- Donphanem
- Yveltalem ex/ Seismitoadem
- Wróżkami z Manectriciem ex na głównym atakującym
- przerobionym Keldeoblastem
- Bronzongami
stwierdzam, że każda z tych talii jest świetna i można spokojnie cieszyć się grą po jej złożeniu. Naturalnie każda ma swoje słabości, ale dlatego jest tak fajnie.
Wydaje mi się, że z wyjściem Primal Clash równowagę mogą zachwiać trochę wróżki, ale o tym na pewno potem wspomnę, bo pogrania M Gardevoirem na pewno nie ominę