Temat: Świeżak
Witam wszystkich.
Nazywam się Marcin i pochodzę z Opola. Fakt, nie jest to Wrocław, ale uważam, że mam najbliżej do tego miasta.
Nigdy nie miałem styczności z PTCG, jedyną karcianką, w którą włożyłem pieniądze i czas był World of Warcraft TCG. W Opolu mieliśmy nawet parę turniejów, lecz wszystko rozpadło się w momencie, w którym Blizzard ogłosił, iż przestaje wspierać Cryptozoic w tworzeniu tej karcianki. W związku z tym przestały wychodzić nowe karty, przestały odbywać się turnieje na całym świecie, a i sceny lokalne umarły. Wszystko z powodu Hearthstone, gry karcianej bazującej na WoW TCG, wydanej przez Blizzard niedługo po ich decyzji.
Od dłuższego czasu, bowiem to już będzie ponad rok, o ile dobrze liczę, nie bawiłem się w karcianki. Chciałem wejść w MTG, ale z tego co słyszałem, karcianka wymaga zasobnego portfela, u mnie jest z tym raczej krucho.
Pytanie jednak, po co to wszystko piszę. Piszę to, gdyż już jakiś czas temu chciałem wkręcić się w karciankę Pokemon, aczkolwiek wiedziałem, że w mojej okolicy nie ma nikogo, kto dysponowałby tymi kartami, a i nie było mowy o tym, abym wyjeżdżał do innego miasta tylko po to, aby sobie pograć w karty przez 2 - 3 godzinki. W końcu jednak dorosłem do takiego wieku i postanowiłem, że spróbuję raz jeszcze pograć w jakąś grę karcianą. Pamiętam bowiem, że klimat lokalnych spotkań w celu pogrania w karty był nieziemski i niezapomniany.
Dalej jednak nie wiadomo, dlaczego dokładnie piszę w tym temacie. Jak już wspomniałem w tytule tematu, jestem świeżakiem. Nie wiem, od czego zacząć swą przygodę, co się opłaca, a co omijać szerokim łukiem, jak budować swój deck oraz czy w ogóle jest grupa osób, która chciałaby od czasu do czasu pograć we Wrocławiu.
W związku z powyższym - szukam kogoś, kto byłby moim mentorem. Kogoś, kto pomógłby mi zacząć swoją przygodę i kogoś, kto przekazałby mi większość tajników tej gry.
Liczę, że ktoś dotrwał do końca i z niecierpliwością będę wyczekiwał wpisów pod tym tematem bądź na Gadu-Gadu.
Pozdrawiam wszystkich.