Temat: Alolan Muk GX [BKT-on]
Alolan Muk GX (BKT-on)
Pokemon 16:
4-4 Alolan Muk GX BSH
2-2 Salazze GUR
1-1 Richu BSH
1-1 Hypno BKP
Supporter 13:
4 Prof. Sycamore
2 N
1 Wicke
2 Sykla
3 Guzma
1 Bridget
Item 22:
2 Field Blower
1 Energy Lotto
2 Ultra Ball
2 Timer Ball
4 Devolution Spray
2 Super Scoop Up
1 Rotom Dex
1 Super Rod
1 Rescue Stetcher
2 Big Malasada
4 Float Stone
Energy 9:
4 Darkness Energy
4 DCE
1 Rainbow Enenrgy
Zasada działania decku jest prosta. Musimy nałożyć na pokemona przeciwnika 3 statusowe kondycje. W tym wypadku będą to przede wszystkim Poison, Burn i Paralysis lub Aslepp. Wszystko to łączymy z pierwszym atakiem Alolan Muka GX-Chemical Press 10+70 z każdą kondycje na Activie przeciwnika, koszt [D][C][C]. Da nam to 220 conterów + 30 z Poison i Burn, czyli 250 conterów. W obecnym standardzie nie można osiągnąć więcej HP, a to oznacza gwarantowany K.O za każdym razem.
Jednak ten deck ma moim zadaniem trochę problemów i może się zacinać lub zostać łatwo zkontrowany. Dlatego mam co do niego parę przemyśleń.
Pokemony:
Tu jest główny problem decku. Generalnie żeby nakładać nowe kondycje musimy używać Devolution Spray albo Super Scoop Up, aby móc użyć ability Salazze i Richu. To oznacza, że na benchu zostaną basic pokemony, które są łatwym łupem dla Guzmy. Dlatego myślałem o Sableye GRI i jego ataku blokujący używaniu Supporterów. Tylko tu pojawia się kolejny problem, jest nim krótka żywotność Sableye. No i jeszcze musiałby mieć miejsce na benchu, a raczej będzie wyglądać jak w Rainbow Rodzie, czyli pokemony od kondycji siedzą na bechu zajmując 4 miejsca i zostawiają jedno miejsce dla drugiego Muka. Jeżeli Sabeye okazał się koniecznością musiał bym najpewniej pozbyć się Hypno i skupić się na używaniu abilitek od Richu i Salezze, która jest tu konieczna, bo daje najwięcej kondycji.
Trainery:
Bridget
Uznałem, że to dobry wybór dla dego decku, aby rozłożyć się szybko i wykonać pierwszy nokaut. Mówię może być tylko problem z Guzmą.
Field Blower
Potrzebny dla tego decku ze względu na Po Town, Choise Banda i inne takie.
Energy Lotto
DCE jest potrzebne do działania Muka, dlatego jeden zawsze się przyda.
Timer Ball
Deck na ewolucjach, sądzę że może się tu przydać.
Rotom Dex
Na początku nie dostrzegłem potencjału tej karty, ale będzie tu dobrze działać. Bo ile razy się zdaża, że potrzebne karty są w prizach, nie?
Rescue Stetcher, Super Rod
Kolejne zabezpieczenie przed nokautem pokemonów z bencha.
Big Malasada
Jest tu prze Hypno, bo jego umiejętność usypia też naszego activa co może stanowić problem.
Stadiony.
Mam gwarantowany nokaut, więc nie potrzebowałem dodatkowego demega z Reverse Valley, a Parelli nie mam. Teraz kiedy myślę u Sableyeu, dobry będzie Altar of the Moon.
Energie.
Rainbow Energy.
Wstawiłem go tu ot tak. Gdym musiał (choć nie wiem jak) używać Richu, albo Salezze.
Na razie tyle. Serio ten Sableye może mi pomóc, może prztrwa dzięki FFB? Wtedy wywalam Hypno, który coraz mniej mi się podoba.
Macie jakieś porady do tego decku? Co wyrzucić, co dodać?
Pozdr. Dejvi
Zawsze chętnie zagram partyjkę w PTCGO, czy normalnie o ile mam czas. Tylko najpierw piszecie