Temat: [XY-on] Manectric/Pachirisu
Format XY-on stał się faktem, więc niestety na jakiś czas trzeba zrezygnować z Fairy Boxa. O to mój nowy faworyt.
Wygodnickie stało się PTCGO z kopiowaniem list
Pokémon - 12
1 Shaymin-EX ROS 106
4 Manectric-EX PHF 23
4 M Manectric-EX PHF 24
2 Pachirisu PHF 25
1 Hoopa-EX AOR 36
Trainer Cards - 37
3 Rough Seas PRC 137
3 Trainers' Mail ROS 92
4 Ultra Ball DEX 102
2 Lysandre FLF 90
3 Manectric Spirit Link PHF 100
1 Enhanced Hammer PRC 162
1 Escape Rope PLS 120
2 Battle Compressor Team Flare Gear PHF 92
4 Professor Birch's Observations PRC 134
2 Head Ringer Team Flare Hyper Gear PHF 97
3 Mega Turbo ROS 86
1 Muscle Band XY 121
4 Professor Sycamore PHF 101
2 Shauna XY 127
2 VS Seeker PHF 109
Energy - 11
9 Lightning Energy BLW 108
2 Flash Energy AOR 83
Total Cards - 60
Gra tą talią w formacie standard to czysta przyjemność. W mojej opinii Manectrici to obecnie najbardziej grywalne exy ze wszystkich.
Niemal w każdej grze pojedynek rozpoczynamy od próby wyjęcia Hoopy ex, co (jeśli się uda) sprawia, że już na starcie mamy minimum 2 Manectrici na stole. Najlepiej jeśli uda się też podłączyć chociaż jednego spirit linka i wyrzucić 3 energie Battle Compressorem.
Potem to już idzie z automatu. Walimy zdrowym Mega Manectriciem, a gdy tylko jego hp jest zagrożone wprowadzamy następnego i obitego leczymy stadionem aż będzie zdatny do dalszego użytkowania. Oczywiście w ramach uznania obdarowujemy energiami z discardu.
Pachirisu pozwala postawić przeciwnika przed trudną decyzją czy wycofać głównego atakera, czy zaatakować i w kontrze dostać niemal bankowe KO. Przydatne w pojedynkach z grubszymi exami jak M Groudon ex, M Tyranitar lub po prostu, gdy potrzebujemy schować się i poświęcić szczura dla dobra sprawy, by potem ewentualnie skontrować po weaknessie.
Head Ringer, Muscle Band oraz drugi atak podstawki Manectrica potrafi wyciągnąć obrażenia do 140. Często przydatne, bo z reguły Mega Manectric ma spirit linka, więc 110 to dla niego max.
Specjalka piorunowa pozwalała mi wygrywać tak teoretycznie niekorzystne matchupy jak M Groudon ex, Medicham czy Lucario.
Warto jeszcze wspomnieć o innym atucie talii: Shaymin ex, Colorless Rayquaza, Lugia ex, Yveltal ex, Crobat. Wszyscy ci osobnicy mają weakness na piorun.
-----------------------------
Główny problem decku to start Hoopą ex lub Shayminem ex, co przy 8 basicach niestety zdarza się. Oczywiście niesamowity potencjał odzyskiwania energii pozwala ich wycofać nawet ręcznie, ale mimo wszystko Hoopa ex zagrany po 3 exy w pierwszej rundzie jest zawsze pożądany.
Niefajne są też safeguardy. Naładowanego Regice jeszcze można ubić wyciągając go z ławki i bijąc 130 M Manectriciem z muscle bandem, ale Beautifly wystawiony w grze to niestety praktycznie pewna porażka.
Chętnie poczytam o ewentualnych ulepszeniach.
W fazie rozmyślań jest szczególnie enhanced hammer i escape rope. Myślę też nad wrzuceniem AZ, który zniwelowałby niekorzystny start Hoopą ex lub Shayminem ex.